У Кнез Михајловој отворена изложба Срђана Сулејмановића

БЕОГРАД: Изложба недавно преминулог фотографа Срђана Сулејмановића Сукија, једног од најбољих спортских фотографа у Европи, а под насловом "Здраво, брате", отворена је у Кнез Михајловој улици у Београду.
izlozba
Фото: Tanjug/ S. Radovanović

Након Галерије "Прогрес", публика може да види његове фотографије у централној београдској улици.

Животна жеља познатог фотографа била је да на крају каријере отвори изложбу у његовој најомиљенијој улици.

Жељу су му, нажалост, постхумно испуниле колеге и пријатељи.

Суки је био званични фотограф Формуле 1, а поред тога сликао је све важне спортске догађаје у свету.

Срђан Сулејмановић је, како истичу његове колеге, био не само добар човек и фотограф, он је био легенда сваког спортског догађаја.

Све колеге, без обзира из које земље су долазили, научио је да поздрављају са "Здраво брате", па је зато и изложба названа "Здраво, брате".

Срђан Сулејмановић рођен је у Београду 1967. године, а фотографијом је почео да се бави крајем осамдесетих.

Агенцији ЕПА придружио се 1993. године, од када је покривао бројне догађаје - рат на простору бивше СФРЈ, рат у Ираку, активности папе, Светско и Европско првенство у фудбалу, као и друге спортске догађаје широм света.

Од 2010. године за агенцију ЕПА покривао је трке Формуле 1 и био један неколицине фотографа који су радили тај посао.

Добитник је више награда, међу којима и награде Sport prize in the 10thEditor and Publisher Photos of the Year Contest.

У једном интервјуу рекао је да има један од најбољих послова на свету за који је, како је говорио, неопходно ризиковати и стално учити.

Изложбу су помогли Град Београд - Секретаријат за културу, Привредна комора Србије, фирма „Alma Quatro“, Галерија Прогрес, „Dušan fusion Tucaković“ и његови пријатељи и колеге.

Организатори изложбе одлучили су да, након затварања изложбе, продају све изложене фотографије и новац од продаје уплате на рачун мале Анике Манић.

Мала Аника Манић болује од ретке неуромускулаторне болести, спиналне мускуларне атрофије типа 1, а све је мање времена да се прикупе неопходна новчана средства за веома скупу терапију.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести