У Креативном дистрикту на Лиману „Женска нит” у таписеријском изразу

У Креативном дистрикту на новосадском Лиману III сутра у симболичних 20 часова и 22 минута, „Атеље 61“ ће отворити изложбу „Женска нит“.
r
Фото: Pixabay.com

Од 1961. године, када је основан, Атеље 61“ – једини таписеријски центар на простору Балкана и једна од пет установа културе у Европи које стварају, промовишу и негују таписеријски медиј и наслеђе у модерној и савременој уметности – сарађивао са више од 110 уметница из земље и иностранства, које су део свог стваралачког опуса посветиле и таписерији. У том контексту, кроз изложбу „Женска нит“, која је уврштена у део програмског лука „Хероине“ пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе 2022”, „Атеље 61“ће приказати зачетке, развој, стварање аутентичног (овдашњег) таписеријског израза, те савремене тенденције у таписеријској уметности, при томе промишљане тзв. „женским писмом“ - будући да је фокус поставке на ауторкама предложака за таписерије.

Концепцијски, „Женска нит“ обухвата одабир дела из националне Збирке таписерија „Атељеа 61“, као и видео исказе уметница: Маје Мишевић, Маје Жижаков, Тамаре Јелаче, Иване Косановић, Милице Мрђе Кузманов, Марије Вајде, Милице Зорић Чолаковић, Мирославе Раковић , Гордане Шијачки и других. Ауторка поставке, која ће бити део Креативног дистрикта до 12 јуна, је Јелена Ђорђевић, кустоскиња Атељеа 61.

        М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести