У Љубљани отворена изложба дела из колекције Галерије Матице српске

У Народној галерији Словеније у Љубљани је отворена изложба “Српски модернизам 1880-1950 из колекције Галерије Матице српске”.
ф
Фото: Галерија Матице српске

Ова поставка, приређена на позив Народне галерије Словеније, једно је од највећих представљања наше националне уметности у иностранству последњих деценија. Кроз 86 врхунских дела 50 најрепрезентативнијих аутора, од последњих деценија 19. века до средине 20. века, указано је на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних ескпресиониситичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера. Изложбу су коауторски реализовали др Тијана Палковљевић Бугарски и др Андреј Смрекар, са сарадницима и конзерваторима Галерије Матице српске.

Изложбу која је важна за успостављање још плодоноснијих односа националних култура и самих држава, отворили су министри културе Словеније и Србије Зоран Познич и Владан Вукосављевић. „Важност овог догађаја на првом месту лежи у чињеници да је изложба јасан показатељ уметничког и културног стваралаштва у периоду 1880. до 1950. током којег можемо пратити развој модернистичких идеја и уметничких капацитета”, рекао је министар Вукосављевић наглашавајући да је изложбом представљен један исцрпно истражен историјски и културни период наше земље.

По његовим речима оно што ми данас баштинимо као културно наслеђе пређашњих генерација вредности су које су у времену у којем су настајале биле савремена уметничка продукција управо то нас наводи на дивљење према постигнутим високим дометима Модерне на нашим просторима имајући у виду да стање културног система на најсликовитији начин сведочи о стању читавог друштва. Вукосављевић је истакао да Галерија Матице српске показује изузетну виталност и посвећеност у свом раду предано се бавећи иницирањем и развојем пројеката сарадње, базиране на професионалним и равноправним основама и то са установама и организацијама на локалном, регионалном и европском ниву.

За изложбу влада велико интересовање, а љубљански лист „Дело” најавио ју је као догађај који не треба пропустити

Заједничка продукција две галерије, како је навео српски министар културе, показује њихово разумевање савременог тренутка у којем су копродукција и партнерство један од имератива нашег времена и добар пример успешне сарадње установа културе Словеније и Србије. Ова сарадња уједно осликава и веома добре односе двају министарстава културе, указао је Владан Вукосављевић, изражавајући наду и жељу да ће она, како време пролази, ићи искључиво узлазним током „и бити изнијансирана најсветлијим и најтоплијим бојама и тоновима које култура може да прими”.

Уз најпознатије и најрепрезентативније уметнике попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића и Петра Лубарде изложена су и дела можда јавности мање познатих сликара који су својом делатношћу оставили траг у историји српске уметности али и колекцији Галерије Матице српске. „Изложба је замишљена као огледало историје Галерије Матице српске и њене колекције да идејом да се у простору Народне галерије у Љубљани у њој огледају везе, сличности и заједнички уметнички простор српског и словеначког сликарства крајем 19. и почетком 20. века”, указала је др Тијана Палковљевић Бугарски и изразила наду да ће као таква постати платформа за будуће заједничке пројекте наших установа и држава, јер су, како је истакла, уметност и култура најбољи амбасадори сваке земље: „Уз представљање сопственог културног наслеђа, упознаје се и наслеђе других европских народа, развија свест о сличностима и разликама, особеностима националних култура, али и заједничким вредностима”.

Током трајања изложбе, до 3.маја, одржаваће се стручна тумечења и предавања о српском модернизму, као и едукативни програми за децу.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести