У Лувру прва ретроспектива радова Ежена Делакроа

ПАРИЗ: Ретроспектива дела Ежена Делакроа, међу којима ће бити приказно и његово чувено дело “Слобода води народ” биће постављена по први пут у Лувру у четвртак. 
luvr
Фото: pixabay.com

Иначе, поред “Мона Лизе”, Делакроаова револуционарка која носи заставу и бајонет је једна од најпосећнијих слика у Лувру, пренео је АП.

Према речима једног од директора у Лувру Себастијана Аларда, Делакроа је највећи сликар романтизма и на изложби ће бити приказани и његови радови који нису поптпуно завршени први пут од 1963. године.   

Аларад је рекао да ће на изложби бити приказано око 200 радова, укључујући аквареле, литографије и верска дела, као и часописе у којима се говори о утицају који Делакроа има на сликарство.

Овај главни представник романтизма био је опседнут светлом и бојама и уместо да је сликао зелене тачке, насликао би једну жуту поред једне плаве тачке и препустио импресију људском оку, навела је америчцка новинска агенција.

Ретроспектива радова Ежена Делакроа ће бити отворена до 23. јула, а потом ће његови радови бити приказани у Метрополитен музеју уметности у Њујорку на јесен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести