У Панчеву изложба радова 16 аутора стрипа из региона

У Галерији Бате Михаиловића у Панчеву у уторак у 20 часова биће отворена изложба “ExYu – Next You” , која је део петог издања Нова Фестивала. Своје радове ће представити 16 аутора различитих генерација повезаних са овим просторима на различите начине.
strip, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Они су дали своја виђења феномена „екс-Ју” и своје прошлости, садашњости и будућности. Одабрани аутори негују ауторски израз у стрипу и присутни су на андерграунд сцени, у издаваштву и новинама, изложбама, а неки обједињују свој рад у више медија.

Тако је, рецимо, Матија Писачић матурирао на тему стрипа, док је Богдан Милошев своје прве стрипове нацртао тек након одласка у пензију. Ирена Јукић Прањић предаје стрип на Академији ликовних уметности у Загребу, а Зограф редовно објављује своје радове у листу „Време”. Јакоб Клеменчић један је од оснивача љубљанског часописа „Стрипбургер”, док је Симон Вучковић иницијатор и председник Удружења стрип аутора Црне Горе. Цртице из живота, често са аутобиографским референцама, карактеристичне су за Бориса Станића, Леу Краљ Јагер и Марка Малка. Атанас Ботев, Дарко Дацовић и Франсис Лутес активно стварају у више медија. Андерграунд сценом већ дуго влада Њосток, док му се недавно придружио и Илија Јаковљевић. Ауторску стрип сцену у Загребу недавно су обогатили и Иван Станишић и Зденко Микша.

Изложба организује удружење КомуникАрт, уз подршку Француског института за културу у Београду и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а у партнерству са Културним центром Панчева. Публика ће моћи да погледа радове до 18. октобра, а улаз је слободан.               

 М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести