У Сремској Митровици почиње Фестивал археолошког филма

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: У Сремској Митровици у понедељак почиње 16. Фестивал археолошког филма на коме ће до петка, 29. новембра, бити приказано 12 филмова у малој сали Музеја Срема.
sremska mitrovica, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић/Сремска Митровица

"Филмови који ће бити приказани током 16. Фестивала филмови су које добијамо у сарадњи с Народним музејом у Београду, а који већ више од 20 година организује Међународну смотру археолошког филма. Они, дакле, праве избор филмова, који потом бивају приказани у целој Србији и иностранству. Тако ће ове године, на Фестивалу у Музеју Срема, бити приказано 12 филмова највећим делом српске продукције, али и неколико филмова египатске продукције, земље која је ове године била гост Смотре у Народном музеју", каже у изјави за Тањуг Слободан Максић из Музеја Срема.

Осим филмова из српске и египатске продукције, биће приказан и један филм из Италије, један из Црне Горе и један филм рађен у српско-аустралијанској копродукцији.

"Филм који смо радили у копродукцији с колегама из Аустралије прати рад археолога који ради на ископинама на локалитету Глац, у Сремској Митровици, и мислим да ће, као и сви остали, бити посебно занимљив публици", каже Максић.

Публика ће данас моћи да погледа филмове "Манастир Светог Антонија" (Египат), "Ближе Максимијану" (Србија), "Рим ван Рима II" (Италија), а у уторак "Борђош" (Србија).

У среду су на програму филмови "Абу Симбел" (Египат), "Карнак" (Египат), у четвртак „Праисторија никшићког краја"(Србија) ,"Винча на Бањици" (Србија) и "Пештер у бронзано и гвоздено доба" (Србија), а у петак филмови "Краку Лу Јордан" (Србија), "Одежда кнеза Лазара" (Србија) и "Тајна римске гробнице" (Србија).

Свакога дана пројекције почињу о 18 сати у малој сали Музеја Срема.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести