Уметници позивају на корените промене начина живота

ПАРИЗ: Више од 200 уметника и научника из целог света успротивило се ''повратку у нормалу'' након пандемије корона вируса, уз апел политичарима и грађанима на корените промене начина живота и дубоко преиспитивање циљева, вредности и привреде.
z
Фото: Youtube Printscreen

У чланку који објављује париски Монд, они наводе да је пандемија једна ''трагедија", али и да се због ове кризе треба ''суочити са суштинским питањима".

Враћање у нормалу се чини незамисливим, пише у апелу који су иницирали француска глумица Жилијет Бинош и француски астрофизичар Орелијан Баро.

"Проблем је системски", оцењују потписници апела, међу којима су Роберт де Ниро, Џејн Фонда, Кејт Бланчет, Моника Белучи, Мадона, Питер Брук и бројни еминентни уметници и научници из целог света.

Тренутна еколошка катастрофа део је ''метакризе'', јер конзумеризам нас је довео до порицања самог живота… Загађење, глобално загревање и уништавање природе воде свет ка преломној тачки, наводи се у чланку.

Они су позвали ''лидере и грађане да прекину са неодрживом логиком која и даље влада, да коначно раде на дубоком преиспитивању циљева, вредности и привреде".

Радикална трансформација је неопходна на свим нивоима, али она се неће догодити без масовне и одлучне посвећености, јер је реч о опстанку, као и о достојанству и доследности, закључује се у овом апелу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести