Уметнички простор Немачке у МСУВ-у

НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова отвара се изложба „Уметнички простор Немачка" (Art Space Germany - Kunstraum Deutchland), у сарадњи с немачким Институтом за међународне односе у култури ифа и Гете институтом, на којој ће бити представљен креативни живот и најзначајније уметничке позиције у Немачкој током последњих тридесет година.
vajar
Фото: Rad čuvenog vajara Tonija Krega/Promo

Осим немачких на изложби ће бити и радови уметника пореклом из других средина који надилазе границе уметничких праваца и симболизују уметничку разнородност у транскултурном јединству.

МСУВ ову поставку најављује као прву транснационално конципирану изложбу у оквиру европске културне политике. Биће представљени међународно признати уметници и уметнице који су живели и радили у Немачкој, али и њихов утицај на медије, изражајне форме и теме у оквиру актуелног уметничког дискурса -  Армандо, Кендис Брајц, Тони Крег, Маријана Ајгенхер, Ајша Еркмен, Кристин Хил, Магдалена Јетелова, Пер Керкеби, Џосеф Кошут, Мари-Жо Лафонтен, Нам Џун Пајк, Ђузепе Спањола и Херман де Врис. Кустоскиње изложбе су др Сања Којић Младенов и др Урсула Зелер која ће вечерас пред отварање од 18 часова говорити о овој поставци уз превод са немачког на српски језик.

У ликовној уметности већ се јасно препознају последице међусобног културног приближавања. Аутори изложбе објашњавају да су током педесетих година 20. века многи немачки ликовни уметници одлазили у највећу уметничку метрополу оног времена – Париз, а од шездесетих година у Њујорк. Истовремено су ликовни уметници из других средина долазили у Немачку и интегрисали се у тамошњу ликовну сцену, пружајући јој бројне подстицаје. Неки од њих данас предају на ликовним академијама широм Немачке, привлачећи на њих младе људе из земље и иностранства, тако да ће ова изложба понуди нешто другачији поглед на ликовну сцену у овој земљи чијем развоју је допринела управо отворена, децентрализована културна политика.

Изложба ће трајати до 14. априла.

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести