Уметност и култура отпора у Новом Саду

НОВИ САД: Публика у Новом Саду је позвана да вечерас од 17 сати у “Шок задрузи” погледа изложбу “Без исходишта”, а затим од 19 сати у књижари “Булевар букс” послуша представљање књиге “Уметност и култура отпора” Милене Драгићевић Шешић.
knjiga
Фото: Ilustracija

Изложба “Без исходишта” је извод из архивске грађе независних уметничких удружења “Лед арт”, “Арт клиника” и “Шок задруга” из 25 година дугог и непрекинутог ланца догађаја, акција и деловања. Ове уметничке групације биле су активне не само на пољу уметности и културе, већ и на пољу друштвеног ангажмана и активизма.

То је значајна грађа која још увек нема своје место и намену у адекватним институцијама културе и уметности. Архива се чува у скученом простору Шок задруге, са неизвесном судбином коначног исходишта, па је на тај начин постала парадигма неразјашњеног односа између институција у систему и независне уметничке сцене, наводи се у позиву на изложбу.

О књизи “Уметност и култура отпора” Милене Драгићевић Шешић у књижари “Булевар букс”, поред ауторке, говориће Vera KopiclВера Копицл, Александра Боснић Ђурић, Никола Џафо, Алексеј Кишјухас и Жељко Груловић, уз модерацију Гордане Нонин.

Књига је настала делом као резултат рада на пројекту “Идентитет и сећање: транскултурални текстови драмских уметности и медија (Србија 1989-2014)” Факултета драмских уметности у Београду (ФДУ). Уредница овог издања је др Љиљана Рогач Мијатовић, заменик директора и виши научни сарадник на Институту за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ.

И. Б.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести