Уникатна фибула може се видети само у Музеју Срема

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: У сталној поставци Музеја Срема могу се видети бројни предмети с краја бронзаног и почетка гвозденог доба, међу њима и неки веома ретки, чак уникатни.
д
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Таква је фибула, копча, односно, брош, пронађена у оквиру једне оставе са више од 200 предмета сличне грађе.

- Ми не знамо са сигурношћу да ли су то биле заиста оставе или материјал неког мајстора који је правио те предмете од бронзе. Оно што је нама интересантно јесте то да је фибула из села Добринци, које се налази у близини Обедске баре, да се на њој виде три барске птице, које су доста стилизоване – каже Јасмина Давидовић, музејски саветник и археолог Музеја Срема.

Прва представљена птица је пеликан, друга корморан, а трећа је превише стилизована да би стручњаци утврдили о којој врсти је реч. Брош, каже Јасмина Давидовић, јасно показује да су људи који су живели на овом простору били саживљени са природом и окружењем, односно, представљали су на предметима оно што су видели у својој околини. Они су на оваквим предметима изразили шта је њих импресионирало.

Ово је јединствена фибула у Србији, а у свету постоји још само једна, и то у Немачкој.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

- У нашем музеју има пуно јединствених предмета, посебно из римског периода, када су само за Сирмијум наручивани и израђивани уникати - каже Јасмина и додаје да се овде може видети  и керамика из келтског периода, која је такође веома ретка.

- Келти су са собом донели изузетну керамику, која се ради на брзом витлу, а то је у то време велика новост на овом простору. Они су били мајстори за метал, бронзу и гвожђе- напомиње Јасмина Давидовић и додаје да су чак и Римљани крали од њих производе и користили их.


Пресавијени мачеви у гробницама ратника

Занимљиво је да су мачеви у гробовима ратника нађени пресавијени.

- Ми уствари не знамо зашто су они то радили. Некад би пронашли мач једном савијен, некад два, чак и три пута- каже Јасмина Давидовић, и додаје да постоје теорије да је то рађено симболично, јер су мачеви сахрањени са ратницима којима су припадали, а и да га нико други не би могао користити, да остане само за тог ратника који је сахрањен.


У музеју се може видети и налаз мача у корицама, пронађен у једном гробу у околини Митровице, уз копље и део штита.

- Штит је представљен скраћен да би деца могла боље да виде и причају о томе, али је пронађен далеко већи и био је од дрвета, међутим, у музеју се могу видети само метални делови који су остали очувани- каже Јасмина.

М. Стакић

 

Пројекат „Акценат на Сремску Митровицу” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести