УО ФЦС поставља и разрешава Влада Србије, а не удружења

БЕОГРАД: Поводом изјаве Драгана Бјелогрлића да оптужбе за корупцију које је на његов рачун упутио редитељ Предраг Антонијевић, имају везе с некаквом "сменом" Управног одбора Филмског центра Србије (ФЦС) коју је иницирала Групација за кинематографију, ФЦС је данас упутио допис у коме се, како се истиче, "Бјелогрлић и јавност подсећају да УО ФЦС поставља и разрешава Влада Србије, а не било каква удружења".
fcs
Фото: Printscreen

У допису се даље наводи да "УО ФЦС чине награђени филмски критичари, историчари филма и филмски радници који су врло компетентни у свом раду, о чему сведоче и резултати ФЦС".

"Поменуте афере и оптужбе се решавају пред правосудним органима, а не тако што се у њих увлаче други, нарочито не институције културе од националног значаја. Филмски центар Србије се мукотрпно бори да транспарентно ради и да буде отворен за све уметнике, а не само за појединачне лобистичке групе, и биће у томе истрајан", наводи се у допису ФЦС-а и додаје да "оцену да ли је у томе и успешан може дати само Влада Србије.

"Свој кредибилитет сачуваћемо, између осталог, и тако што нећемо дозволити да будемо део личних афера и пословних интереса", пише на крају дописа из ФЦС који је потписан са УО ФЦС и Гордан Матић, директор ФЦС.

Редитељ Предраг Антонијевић оптужио је колегу редитеља, продуцента и глумца Драгана Бјелогрлића да му је почетком 2016. године нудио мито да подржи филм "Јесен самураја", што је Бјелогрлић недавно демантовао за "Блиц".

Београдски дневник је објавио да је Антонијевић доставио медијима и преписку с Бјелогрлићем из 2016. године, у којој се говори о томе "да би могло да се заради 100 сома“, а у мејлу се види и да Антонијевић то категорички одбија.

Креатор и идејни творац серије "Сенке над Балканом" и многих других филмских и серијских остварења који су обележили претходне године, тврди да је та преписка лажирана.

"Никада такву преписку нисам водио са Антонијевићем, нити сам му нудио мито. Како је дошло до тога да се лажира преписка од пре четири године биће утврђено у судском поступку и пред надлежним органима. Зашто се овај гнусни напад на мене појавио баш сада", запитао се Бјелогрлић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести