Управници упутили апел: Изузмите позоришта из нових мера

БЕОГРАД: Добар део управника београдских и српских позоришта упутило је отворено писмо Кризном штабу уз молбу да размотре могућност изузимања позоришта из нових мера по којима се затварају све установе културе до даљњег, услед пандемије, сазнаје Танјуг.
Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.
Фото: И. Прерадовић/ НП Суботица промо

Потписници прогласа су Тамара Вучковић, управница Југословенског драмског позоришта, Новица Антић, директор Атељеа 212, Југ Радивојевић, први човек Београдског драмског позоришта, Александар Ђаја испред Позоришта на Теразијама, Светислав Гонцић, директор Театра Вук и Милош Латиновић, управник Битеф театра.

Такође овој иницијативи су се прикључили и Спасоје Ж. Миловановић, управник Народног позоришта Ниш и председник заједнице професионалних позоришта Србије, као и др Зоран Ђерић, директор Српског народног позоришта у Новом Саду.

У прогласу се између осталог каже да су директори престоничких театара веома свесни крајње озбиљне ситуације због поновног скока броја заражених вирусом Цовид-19 и да подржавају све напоре које Кризни штаб предузима на сузбијању ове незаустављиве пандемије, заједно са Владом Србије.

Сматрају, међутим, да би театри требало да буду прескочени у свим наредним мерама из више разлога.

“Градска и републичка позоришта, већ од самог почетка пандемије врло ригорозно спроводе прописане мере, а посебно ограничени број гледалаца који чини 30% од капацитета сале, употребу заштитних маски, дистанцу између седишта, мере дезинфекције, тестирање запослених, посебно свих глумаца, процедуру уласка и изласка публике, скраћеног радног времена до 21 час”, стоји у писаном прогласу у који је Танјуг имао увид. ]

Наводе и да је већина запослених у позориштима вакцинисана, захваљујући иницијативи Министарства културе и Града Београда.

Управници подсећају да публика у позориштима крајње дисциплиновано поштује мере, да тамо нема блиског контакта, нити продаје напитака и хране, да сви носе маске током представе и не задржавају се у фоајеима и осталим просторима, већ одмах након представе напуштају објекат.

Наглашавају да је психолошки ефекат који представе у овој ситуацији имају незанемарљив, јер публика макар на сат-два може да се опусти и заборави на ситуацију у којој цео народ живи већ годину дана и која на свима оставља дубоке трагове.

“Имајућу у виду ове чињенице, молимо Вас да размотрите наш захтев, а ми управници позоришта придружујемо се Вашим напорима тиме што ћемо играти представе и учинићемо све што можемо да Вам помогнемо у овим тешким тренуцима”, закључује се у отвореном писму представника позоришта ЈДП, БДП, Битеф театар, Позориште на Теразијама, Атеље 212, Театар Вук, као и СНП у Новом Саду и НП Ниш.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести