Уредба владе о подстицајима за снимање филмова и ТВ серија

Циљ уредбе је да се повећа број филмских пројеката који се реализују у Србији, подстиче стваралаштво кинематографских дела, као и промоцију потенцијала наше земље у овој области.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

БЕОГРАД: Влада Србије донела је данас Уредбу о подстицајима инвеститорима да у Републици Србији производе аудиовизуелна дела, коју ће спроводити Министарство културе и информисања тако што ће додељивати средства подстицаја у области аудиовизуелне производње, саопштили су из Министарства културе и информисања.

Уредбом је предвиђено да се подстицајна средства за снимање дугометражног играног, документарног, анимираног, наменског, телевизијског филма или серије додељују у износу од 25 одсто квалификованих трошкова, а када је у питању аудиовизуелно дело за чију је производњу у буџету продукције намењено више од пет милиона евра, подстицајна средства ће се додељивати у износу од 30 одсто квалификованих трошкова.

Како би се ублажиле економске последице по аудиовизуелну производњу у Србији због пандемије, новина је измена одредаба којима се уређује минмални буџет за наменски филм и за појединачну епизоду у оквиру тв серије, који сада износи 150.000 евра, уместо досадашњих 300.000 евра, а предвиђено је и да анимирана серија од десет епизода има укупно трајање од најмање 40 минута, уместо досадашњих 50.

Право на доделу подстицајних средстава може се остварити за производњу дугометражног играног филма, ТВ филма и дугометражног документарног филма који трају најмање 70 минута и анимираног филма намењеног приказивању, који траје најмање пет минута, затим за ТВ серију од најмање три епизоде, под условом да епизода траје минимум 40 минута.

За средства се може конкурисати и са анимираном серијом од најмање десет епизода које укупно трају најмање 40 минута и документарног ТВ програма у трајању од минимум 40 минута.

Подстицајна средства ће се додељивати на основу стално отвореног јавног позива који расписује Министарство културе и информисања, а захтев ће се подносити стручној Комисији чији ће задатак бити оцењивање пристиглих захтева и утврђивање да ли дело испуњава услове за доделу средстава. Комисију образује Влада са мандатом од годину дана.

Средства, која ће бити додељена инвеститору, су бесповратна путем повраћаја дела квалификованих трошкова остварених у Србији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести