Вече посвећено Шумановићу у Спомен-збирци Павла Бељанског

НОВИ САД: Спомен-збирка Павла Бељанског обележава годишњицу рођења Саве Шумановића (22. јануар 1896 - 30. август 1942); једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века. Тим поводом вечерас у 19 часова предавање Од цртежа ка слици одржаће мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.
sava sumanovic
Фото: Ilustracija

Сави Шумановићу, цртеж је углавном био помоћно средство „на путу ка слици“ и ретки су сачувани цртежи који представљају самостална уметничка дела, објашњава Милана Квас.

Али, како додаје, због информација које Шумановићеви цртежи нуде – датум када је скица настала и када је пренета на платно, белешке о бојама које ће уметник применити на слици, опис мотива и атмосфере и забележени коментари – они су изузетно драгоцени јер преко њих можемо доћи до јаснијијих стилских одређења Шумановићевог сликарства.

Ових дана, до 3. фебруара и део поставке Меморијала уметника посвећен је овом уметнику, једном од кључних аутора из Колекције Павла Бељанског. У овом легату је девет Шумановићевих слика насталих у периоду између 1927. и 1935. године, а у Ликовној збирци Документарног фонда чува се и девет цртежа шидског уметника који се хронолошки надовезују на дела из Колекције Бељанског, датованих између 1935. и 1942. године. Сви цртежи послужили су као скице за уља на платну која се налазе у Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду. Тематски, они су везани за три циклуса шидског периода: циклус Шидијанки, зимских пејзажа и жанр композиција.

Посебан сегмент поставке посвећене Сави Шумановићу чини и пет радова ученика Школе за дизајн “Богдан Шупут”, инспирисаних делима овог уметника из Галерије слика “Сава Шумановић” у Шиду, међу којима је и слика Ашиковање на месечини (1939), чија скица се управо чува у Спомен-збирци Павла Бељанског. Ово је почетак сарадње са новосадском уметничком школом, која ће бити настављена током читаве 2019. током које ће Нови Сад бити Европске престонице младих.

Н. П.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести