Вечерас у МСУВ: Изложба наших и шпанских уметника

НОВИ САД: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас у 19 часова отвара се групна изложба под насловом “Медији су у ваздуху, под земљом, над водом, у ватри” која представља кустоску селекцију уметничких пракси и медијских тактика уметника из Каталоније/Шпаније и Војводине/Србије.
msuv
Фото: Komšiluk s Detelinare

То је наставак сарадње између МСУВ и Фондације Антони Тапијес на Per Muse пројекту, који је подржала Европска комисија кроз програм Креативна Европа. На изложби учествују уметници из Шпаније Ана Дот, Регина де Мигел, Миреиа Саларес, а из Србије Вахида Рамујкић, Катарина Шевић, Леа Видаковић, комшилук са Детелинаре и Куда.орг. Кустоси су Нуриа Соле Бардале, Ориол Фонтдевила, Гордана Николић и Сања Којић Младенов.

Изложба представља актуелне праксе из два географска региона које промишљају однос између света природе и света технологије и дотичу питања у оквиру присутних дискусија о појму нових и старих медија, употреби технологије и ангажованих медијских тактика у контексту савремене уметности, најављују организатори поставке. Полазна претпоставка за изложбу је да природни и технолошки свет нису тако подељени и различити, већ да су то инфраструктуре које омогућавају људском животу да опстане и да се развија.


Програм на Детелинари

Ову изложбу прати и јавни програм на Детелинари, 11. маја и 1. јуна на платоу испред Поште, у Браће Могин.

Од 18 часова одржаће се џем сешн и пројекција “Детелинара у црном и белом” колекције ц/б фотографија архивара из комшилука, а од 20.30 ће бити прказан филм “Јесен у мојој улици” у режији Милоша Пушића из 2009.


Теоретичар Џон Дарам Питерс тврди да су дигитални медији само продужетак раних пракси везаних за успостављање цивилизације као што су савладавање ватре, изградња календара, читање звезда, стварање језика и успостављање религија. Медији сагледани из ове перспективе не представљају само пуко окружење, већ су то елементи који чине људски свет. Тако нам уметност, између осталог, пружа простор за истраживање и постављање питања о томе шта су медији и како медији леже у основи наших интеракција са светом око нас, па отуда и назив изложбе.

Визуелна уметница Миреиа Саларес из Барселоне је у сарадњи с Центром Куда.орг и становницима новосадске Детелинаре у марту одржала радионицу и из тог колективног стваралачког процеса је настао Азбучник Детелинаре који ће бити представљен на изложби у МСУВ. Садржај “Азбучника” није био унапред одређен кроз заједнички рад са грађанима креирана је мапа осећајности рефлексије њима важних догађаја, ствари, топонима и људи који их повезују с Детелинаром. Азбучник Детелинаре је отворен формат којим се детектују емоционалне релације локалне заједнице, као и однос чланова те заједнице према суседима и непосредном животном окружењу.

Изложба ће трајати до 3. јуна

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести