Велики успех новосадске композиторке у Шведској

НОВИ САД: Композиција „Аурори Ел“ новосадске композиторке Ане Казимић (1985) на недавно одржаном Фестивалу за младе композиторе у Шведској изабрана је међу пет најбољих.
ana kazimic
Фото: vojvodina.gov.rs

Честитајући јој на изузетном признању, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић Ани је пожелео да настави да ниже успехе, како код нас, тако и изван наших граница.

Посебно је искуство када се млади људи нађу пред жиријем у чијем саставу између осталих седе и професор - композитор светског гласа Кшиштоф Пендерецки и Свен Давид Санстром који је најпознатији шведски композитор. То награди даје додатни сјај, казао је Штаткић.

Захваљујући на речима подршке, Ана Казимић је истакла да је и награда из Штокхолма потврдила њен животни избор, а посебно драгоцено је било искуство са професором Пендерецким и Санстромом који су у шведској престоници имали и предавања у оквиру мастер класа.

Најбоље композиције изводила су два симфонијска и један камерни оркестар. Додатно задовољство ми је причинило то што се у одабиру композиција од нас тражила поједностављеност дела и те нијансе су одлучиле при избору најбољих, додала је она, нагласивши „да би каријеру радо наставила у Србији, преносећи своје композиторско знање млађим генерацијама“.

Фото: vojvodina.gov.rs

Као студент Академије уметности у класи професора Зорана Мулића, Ана је, иначе, дипломирала композицију, а докторске студије композиције завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Зорана Ерића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести