Велико интересовање за САНУ

БЕОГРАД: Број кандидата за које су предлози стигли изван Српске академије наука и уметности (САНУ), "са стране", ове године је три пута већи него раније, рекао је данас потпредседник САНУ Љубомир Максимовић, наводећи да је још рано да се саопшти ко је предложен, "са стране" или из саме Академије за нове чланове.
SANU Tanjug
Фото: Tanjug

Он је, на конференцији за новинаре, навео да је са стране предложено 109 кандидата, подсетивши да право да тако предлажу имају разне организације и установе које се баве науком и уметношћу.

Пре свега Унверзитети, факултети, Институти, научна и уметничка друштва, по одређеним правилима, прецизирао је Максимовић.

Према његовим речима, тај број је смањен на 109, јер је Комисија за праћење избора неке одбацила након провере да ли су технички ваљани.

Говорећи о кандидатима које предлаже сама САНУ, он је рекао тај је процес "у току" и да је већина Одељења нотирала своје могуће кандидате.

Не говоримо о именима, она у овом тренутку и нису важна, могла би да изазову разне, можда, непредвиђене конотације, рекао је Максимовић.

Имена, навео је, наравно могу да процуре, или да буду саопштена од других, да се појаве у медијима, као што се и десило, "било тачно или не".

Академија званично у овом тренутку о именима не говори, ни о онима која се у њој појављују нити која долазе споља, то ће се веровато знати крајем марта, почетком априла, рекао је Максимовић, подсетивши да ће се нови чланови изабрати у новембру.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести