Венеција: Одложена бијенала архитектуре и уметности

ВЕНЕЦИЈА: Бијенале у Венецији званично је одложило 17. Међународну изложбу архитектуре за 2021. годину, а најавило је и нови датум 59. Бијенала уметности, које ће бити одржано тек 2022. године.
venecija pixabay
Фото: pixabay.com

Организатори су јуче саопштили да се Бијенале архитектуре под слоганом "Како ћемо живети заједно?", а чији је уметнички директор Хашим Саркис, одлаже за 2021. годину и да ће бити одржана од 22. маја до 21. новембра.

То значи да би 17. Бијенале архитектуре требало да траје у пуном обиму, а не краће за три месеца - како је најављено у марту, након избијања пандемије.

Бијенале уметности, чија је уметничка директорка Чечилија Алемани, како је најављено, биће одржано од 23. априла до 27. новембра 2022. године.

Одлука о одлагању отварања 17. Бијенала архитектуре до маја 2021. године, према речима организатора, израз је признања да реализација те изложбе није могућа у тако кратком времену које је преостало, с обзиром на њену комплексност и међународни карактер, као и даље постојање низа објективних препрека проузрокованих пандемијом вируса Ковид-19.

Одлуку о одлагању 17. Међународне изложбе архитектуре, на којем је планирано да учествују архитекте и институције из више од 60 земаља са свих континената, донели смо након консултација са америчко-либанским архитектом Хашимом Саркисом као уметничким директором. Уједно, захваљујемо свим позваним архитектама, земљама/учесницама, институцијама и организаторима пратећих програма на досадашњем напору да се 17. Бијенале архитектуре одржи ове године, саоштили су организатори.

У Венецији су за сада остали по плану одржавање 77. Филмског фестивала под вођством Алберта Барбере, од 2. до 12. септембра, 48. Међународни позоришни фестивал од 14. до 24. септембра, и 64. Међународни фестивал савремене музике, од 25. септембра до 4. октобра.

Међународни фестивал савремене уметничке игре, 14. по реду, чија је уметничка директорка Мари Шуинар, биће одржан од 13. до 25. октобра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести