Вида Давидовић лауреаткиња Стеријиног конкурса за драмски текст

НОВИ САД: Остварење "Мали ратови и кабине Заре", пристигло под шифром onthefloor, једногласном одлуком жирија, проглашено је за најбоље на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2021/22. годину.
v
Фото: Privatna arhiva

Накнадним увидом у разрешење шифре, утврђено је да је ауторка награђеног текста Вида Давидовић. Жири је радио у саставу Спасоје Ж. Миловановић (председник), Мирко Демић и Душан Петровић.

Вида Давидовић рођена је 1998. у Источном Сарајеву, основну и средњу школу завршила је у Бања Луци, а драматургију на Факултету драмских уметности, где је тренутно на мастер студијама, на смеру Теорија драмских уметности и медија. Написала је неколико представа за децу за Позориште лутака „Пинокио“ („Мачке заслужују поклон“, „Авантуре Тила Враголана“). Радила је адаптацију „Сна летње ноћи“ за оперско извођење (Фестивал „Опероса“), асистирала је на тексту „С друге стране јастука“ (Позориште на Теразијама) и радила адаптацију „Дон Жуана“, у режији Марка Мисираче, поводом отварања позоришта Театријум.

Њен комад „Бруклин и мачке у контејнерима“, у режији Андреје Каргачин, затворио је ФИСТ– 16. фестивал интернационалног студентског театра с премијером у „Битеф театру“. Ауторка је драме „Прославе“, извођене у склопу омнибуса „Бањалука“, у режији Николе Бундала (Градско позориште Јазавац, аутори: Тања Шљивар/Армина Галијаш, Жељко Стјепановић, Никола Пејаковић, Лана Басташић, Вида Давидовић, Радмила Смиљанић). Такође је и ауторка комада „Један поштен човек“, у режији Снежане Тришић (Краљевачко позориште).

Радила је драматизацију представе „На рубу памети/Пијана ноћ 1918“, настале по мотивима дела Мирослава Крлеже и Иве и Тене Штивичић, у режији Марка Мисираче (Књажевско-српски театар). Била је драматуршкиња и у пројектима „Со на ране“ Тее Матановић, у режији Растислава Ћопића (ФИСТ), и „Онај који говори да, онај који говори не“, у режији Николе Бундала (Факултет драмских уметности, Бањалука). Сценаристкиња је и филмова „Ребра“ и „Матура“, оба у режији Гвоздена Илића.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести