Видео игра "Assassin’s Creed Unity" би могла помоћи у обнови Нотр Дама

Док Француска и остатак света жале због пожара који је нанео велику штету на катедрали Нотр Дам у Паризу, шире се спекулације о томе шта би могло бити од највеће помоћи у њеној реконструкцији.
e
Фото: pixabay.com

Француски председник Емануел Макрон је обећао обнову катедрале још док је 400 ватрогасаца водило битку с ватреном стихијом. У међувремену је милијардер Бернард Арно, који стоји иза луксузног модног бренда Луј Витон, обећао да ће донирати 200 милиона евра за рестаурацију, као и председник и директор Керинг Групе, који је понудио 100 милиона евра, подсећа Кликс.

Међутим, рестаурација готичке катедрале ће трајати годинама, можда и деценијама упркос ресурсима, а у томе би могао помоћи рад преминулог историчара умјетности Ендрјуа Талона у комбинацији с вишегодишњим истраживањем обављеним за потребе рекреирања катедрале за Јубисофтову игру "Assassin's Creed: Unity".

Талон је преминуо крајем прошле године, а у свом раду је користио детаљне ласерске технике за креирање 3Д мапа које су прецизне до пет милиметара. Талон је направио скенове и сферичне панорамске фотографије с 50 локација у и изван катедрале те је прикупио милијарде података током тог процеса чији је резултат био 3Д простор с мноштвом детаља.

Експерт за видеоигре Карлони Миус је рекла да је више од две године правила модел катедрале пратећи сваку циглу док је радила на Убисофтовој игри "Assassin's Creed: Unity".

"Око 80 посто мог рада је везан за катедралу Нотр Дам", изјавила је Миус.

Катедрала Нотр Дам се градила 182 године, а колико ће трајати њена рестаурација, нико не зна са сигурношћу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести