Владимир Пиштало в. д. управник Народне библиотеке Србије

БЕОГРАД: Књижевник Владимир Пиштало именован је за в.д. управника Народне библиотека Србије на данашњој седници Владе Србије.
Vladimir Pištalo Foto: B. Lučić
Фото: Владимир Пиштало Фото: Б. Лучић

Познати писац дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Сарајеву, стекао је звање мастера на Универзитету у Њу Хемпширу, Одсек за америчку историју, где је и докторирао.

Предавао је на Колеџу Бекер, Лестер и Ворчестер, Масачусетс, на Универзитету у Београду и на Универзитету у Њу Хемпширу.

Добитник је бројних награда: “Меша Селимовић” за збирку есеја “Значење џокера” (2020), “Григорије Божовић” за роман “Сунце овог дана” (2019), “Кочићево перо” за роман “Венеција”, као награде за најпродаваније књиге у Србији за романе “Венеција” (2011) и “Тесла, портрет међу маскама” (2009).

Добио је и награду библиотеке Србије за најчитанију књигу у библиотекама Србије (2009), Нинове књижевне награде за роман “Тесла, портрет међу маскама” (2008) и многе друге.

Иза себе има богато радно искуство: од 2019. године председник је Културног форума Европског покрета у Србији, а од 2017. уредник Пројекта књижевних приказа, Српске студије, док је од 2010. координатор групе за програм “Дијалог цивилизација: друштвени конфликт на Балкану” Универзитета Нортистерн.

Био је руководилац пројекта “Одрживост и култура” на Институту за одрживост Универзитета у Њу Хемпширу, уредник часописа “Књижевна реч” и “Дело”, а бавио се и драматуршким креативним пословима, јер је писао сценарија за ТВ Београд и био је уредник у недељнику “Железничке новине”.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести