Владимир Величковић: Ово је гест неодмерене цензуре

БЕОГРАД: Сликар Владимир Величковић, чије су слике, како је саопштено, „привремено“ скинуте скинуте са изложбе поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања на СРЈ у Културном центру Србије у Паризу, оценио је да такав потез представља гест неодмерене цензуре, јер је то, како каже, била прилика да они који су бомбардовали виде сав ужас који је њихов поход оставио.
vladimir velickovic
Фото: Youtube Printscreen

Очајан сам. Срамота ме је што на неки начин припадам тој нашој раси која није способна да обележи на достојанствен начин догађај какав је 20. годишњица НАТО бомбардовања, изјавио је Величковић за „Данас“.

Он је казао да њега из Центра нико није обавестио о измештању изложбе, а да његову слику дугу четири метра нису могли да склоне јер нису имали где да је ставе.

То што се догодило апсолутно је ужасан гест, да се ми и овог пута понижавамо, заборављамо у знак сентименталности и осећања групе војних аташеса који би, да изложба није склоњена, били у прилици да виде шта су урадили, рекао је Величковић.

Ово је, додао је, „гест неодмерене цензуре јер је то била прилика да они који су нас бомбардовали виде сав ужас који је њихов поход оставио - жртве, погинуле, децу која су страдала, порушене домове, фабрике, путеве...Поготово што нико није, нити ће икада одговарати за то“, рекао је Величковић.

Истакао је и да не разуме зашто је „повучена и дискретно приказана документација Историјског музеја иза кога стоји држава Србија“. 


Министарство: Што пре утврдити истину и евентуалну одговорност

Министарство културе и информисања инсистира да се што пре утврди да ли је део изложбе слика поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања привремено уклоњен из Културног центра Србије у Паризу.

Уколико се наводи о цензури садржаја изложбе потврде, Министарство позива да се утврди одговорност и адекватно санкционишу особе које су учествовале у, како кажу, угрожавању слободе уметничког израза и манипулисале програмом.

Министарство у саопштењу наводи да је изложба део програма који је одобрен од стране Министарства културе и информисања, у сарадњи с Историјским музејом Србије.
 


У међувремену су слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, које су, како је објављено, скинуте због посете официра НАТО, враћене на зидове изложбеног простора.

То је потврдила координаторка за односе с медијима КЦ Србије у Паризу Наташа Пејин, која каже да је цела изложба „Србија 1999. године - 20 година после - док су падале бомбе“ враћена, као што је било и на отварању 23. марта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести