Воћњак Ђорђа Станојевића у Галерији Бел Арт

НОВИ САД: У новосадској Галерији Бел арт (Булевар Михајла Пупина 17) у 19 часова отвара се изложба ”Воћњак” београдског уметника Ђорђа Станојевића.
b
Фото: Ilustracija

По речима кустоскиње изложбе Александре Лазар, кроз нову серију “Воћњак” уметник наставља своје истраживање виталности и нестабилности материје кроз блиско промишљање симболичких пресека које налази на споју културе и природе.

Воћњак није само изобиље богате жетве, већ простор дефинисан радом током читаве године. Ботаничка башта је уметност, јер представља освешћеност у самом процесу освешћења, а у њој такође побуђујемо чула (вид, мирис, осећај, понекад звук и укус), наводи Александра Лазар.

Како је додала, идући даље од претходних серија (Токови, Сонар, Чаробна шума), где је фокус био на протицању енергије кроз природу, у серији “Воћњак “Станојевић користи биљну маглицу као метафору за испитивање ентелехије (принцип самоорганизовања материје, Ханс Дриш) и стваралачког агенса материје (éлан витал код философа Анрија Бергсона).

Ђорђе Станојевић (Осечина, 1974) дипломирао је 1999. на Факултету ликовних уметности у Београду, смер сликарство. Магистрирао је на истом факултету 2001. и докторирао 2012. Приредио је низ самосталних и учестовао на бројним колективним изложбама у земљи и свету. Добитник је награде на ИВ југословенском бијеналу младих уметника (2000), награда за најбољи визуелни идентитет Србије (2007) и Аквизиције музеја Зептер (2014). Ради као ванредни професор на Академији за уметност и конзервацију СПЦ и ванредни професор на Факултету савремених уметности у Београду. Оснивач је и уметнички директор пројекта Nature & Art.

Н.П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести