Вукосављевић отворио изложбу "Негујмо српски језик"

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић отворио је изложбу "Негујмо српски језик" у Филолошкој гимназији у Београду.
cirilica
Фото: Youtube Printscreen

Вукосављевић је напоменуо је да шесту годину већ ова акција, која се базира на ентузијазму учесника, са успехом обилази Србију, кроз школе, месне заједнице, домове културе, са идејом да покаже како су језик и језичка култура међу најбитнијим питањима нашег живота, нашег опстанка и онога што ми у својој суштини јесмо.

Језик је онај брод којим пловимо на бурним таласима историје, али је истовремено и лука у коју можемо да упловимо када историјске околности почну да праве велике таласе, поручио министар Вукосављевић, додајући да се ова изложба данас налази на најлогичнијем месту, у Филолошкој гимназији, где и наш а и страни језици имају третман какав треба да имају.

Иако је ова изложба само један мали амблем на реверу знања и познавања језика ученика ове школе, она је ту да их подсећа и подстиче да језик упознају у свој његовој комплексности и богатству. Уз учење и поштовање сопственог језика, ствара се могућност учења и познавања других језика и култура, а тиме настају мостови разумевања, мостови култура и цивилизација, закључио је Вукосављевић.

Поздрављајући присутне директорка Филолошке гимназије Драгана Ћећез-Иљукић истакла је како се ова изложба уклапа у прославу значајног јубилеја - 150 година постојања ове гимназије.

Професор Вељко Брборић, шеф катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду и један од покретача ове кампање изјавио је у својој поздравној речи да је акција "Негујмо српски језик" дело одговорних људи, који знају шта је идентитетска категорија једне нације и њене културе.

Подсетио је да се идеја о акцији родила 2015. године, у разговору са тадашњим градским секретаром за културу, Владаном Вукосављевићем, и уз помоћ институција које су препознале њен значај, стигло се до многих библиотека, школа и културних адреса и догађаја, али, што је професор подвукао као зачуђујуће - без адекватне медијске реакције.

Мисија ове кампање, да се свеукупној српској јавности скрене пажња на језичку норму и културу је остварен, закључио је професор Брборић.

Концепт промовисања језичке културе и неговања језика кроз учешће личности из јавног и културног живота образложио је аутор фотографија, Жељко Јовановић, напомињући да ова изложба поставком у Филолошкој гимназији наставља свој живот на прави начин - указујући младим људима на значај очувања језика.

У оквиру кампање "Негујмо српски језик" израђени су едукативни постери са фотографијама познатих личности и одговарајућом језичком поуком. Ти постери између осталог чине изложбу "Негујмо српски језик".

Јавне личности које су подржале кампању су Аница Добра, Александар Петровић (Аца Селтик), Живана Шапоња Илић, Зоран Кесић, Тихомир Станић, Љубица Арсић, Драган Илић, Горан Гоцић, Наташа Марковић, Марко Шелић Марчело, Светислав Гонцић и други.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести