Вукосављевић отворио изложбу Српски краљевски портрети

БЕОГРАД: Изложбу "Српски краљевски портрети", вечерас је у Дому Јеврема Грујића отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић.
Танјуг/А. Вукелић/Српски краљевски портрети
Фото: Танјуг/А. Вукелић/Српски краљевски портрети

На изложби, чији су аутори Алек Цонић, Ружица Опачић и Лазар Шећеровић, приказани су најлепши портрети чланова славних династија Карађорђевић и Обреновић, први пут уједињених у уметности.

Посетиоци су у прилици да уживају у ремек делима сликарства која долазе из највећих музеја и галерија широм Србије: Народног музеја, Историјског музеја Србије, Галерије Матице српске, Музеја града Београда, Народног музеја из Панчева, Галерије Милене Павловић Барили и Музеја Рудничко-таковског краја.

Министар Вукосављевић је истакао Дом Јеврема Грујића спроводи изузетну културну политику кроз важне и занимљиве догађаје, међу којима је и изложба "Српски краљевски портрети".

"Изложба је дубока и слојевита. У техничком смислу она је резулатат синергије седам установа културе које се простиру на територији читаве Србије. Реч је о веома важном подухвату у техничком смислу" казао је Вукосављевић и навео да артефакти који чине изложбу говоре о узбурканој историји нашег народа.

"То су портрети двеју династија. Кроз крваву борбу нашег народа за слободу створене су те две династије", казао је Вукосављевић.

Према његовим речима, портрети који чине поставку изложбе нису у другом плану у односу на дела великих уметника портретиста Европе 19. века.

"Са зидова овог дома посматра нас и политичка историја Србије, али и историја уметности наше земље, а нарочито историја сликарства", казао је Вукосављевић.

Чланове краљевских породица портретисали су наши најславнији сликари, па су се на изложби нашла дела Паје Јовановића, Уроша Предића, Уроша Кнежевића, Влаха Буковца, Стеве Тодоровића и многих других.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић казао је да сада на једном месту можемо видети портрете славних династија Обреновића и Карађорђевића у дивном Дому Јеврема Грујића.

"Иако често супростављене у затевним историсјким околностима, обе династије су од Србије начиниле поносну земљу и отворивши је према истоку и западу, новим идејама и савременој уметности. Вечерас су историја, уметност и традиција на једном месту", казао је Радојичић и додао да овом изложбом шаљемо поруку да у историји има места за све.

Посетиоци су у прилици да виде и карикатуре чланова краљевске породице које је радила славна Милена Павловић Барили, у време када је са својом мајком живела на двору краља Александра, али и дела савременог уметника проф. Александра Леке Младеновића, који представља чланове династије Обреновића у панк стилу.

Драгуљ ове изложбе свакако ће бити једна од најлепших слика у историји српског сликарства, портрет краљице Наталије Обреновић, Стеве Тодоровића - познатији као српска "Мона Лиза".

Поред портрета, на изложби су изложени и лични предмети који су припадали краљевским породицама, фотографије и краљевски дарови.

Поставком изложбе "Српски краљевски портрети", Дом Јеврема Грујића обележава пет година од отварања ове историјске куће и споменика културе од високог значаја за јавност.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести