За седам дана скоро 40.000 људи посетило МСУ

БЕОГРАД: За првих седам дана од отварања Музеј савремене уметности посетило је 39.854 посетилаца, што је, како наводе из руководства, премашило сва очекивања.
slobodan nakarada
Фото: Tanjug (video)

Музеј је у првих седам дана од отварања радио 24 сата, а као знак захвалности за све посетиоце управа је одлучила да продужи бесплатан улаз у музеј до понедељка, 30. октобра, речено је данас на конференцији за новинаре.

Јуче је био рекордан дан, музеј је посетило 9.776 људи, а током најпосећеније ноћи музеј је посетило 1.500 људи у периоду од поноћи до осам ујутру. Ми и даље сабирамо утиске и до краја недеље продужавамо бесплатно посећивање музеја уз радно време од 10 до 18, јер је то публика заслужила, рекао је в.д. директора Музеја савремене уметности Слободан Накарада на конференцији за новинаре.

Од понедељка, улаз ће бити наплаћиван 300 динара, док ће за студенте, средњошколаце, основце и пензионере улаз бити 150 динара, а за групне посете 200 динара.

Музеј ће по регуларном радном времену радити од 10 до 18 сати, четвртком од 10 до 22 сата, док ће уторком бити затворен.

Упитан за суму новца која је издвојена за реконструкцију МСУ, Накарада је рекао да је инвестиција 598 милиона динара, али да се још не зна тачан износ утрошених средстава од 2007. године.

Не можемо да кажемо још колико новца укупно, јер морамо да сабирамо од 2007. Премашили смо цифру за 0,01 одсто, а дозвољено је три. Поднели смо страшно много рачуна и трошкови се прате, још не знам да ли ће бити уштеда, али нећемо прекорачити новац који је предвиђен, рекао је Накарада.

Додаје да ће укупна цифра вероватно “изненадити све нас”, јер је за десет година реконструкције било више предпројектовања, стручњака, дозвола и других ствари.

Буџет за наредну годину је направљен и предали смо га министарству културе. Концепција изложби се није променила, али смо мало редуковали број изложби, јер смо се преселили и треба нам времена да се консолидујемо. Тренутан поставка биће у музеју наредних осам месеци, а за касније имамо планове које сада не бих откривао, рекао је Накарада.

Он је истакао да су импресионирале чињенице да је публика у музеју углавном била млада, да су сви били весели, породице са децом, најстарији суграђани..

Сви су били одушевљени изложбом и зградом и да се нешто ново дешава на културној сцени Србије, никада није довољно за културу, али кренули смо са разним манифестацијама, изложбама и сада нема повратка, идемо само напред, рекао је Накарада.

Каже, да десет година које су прошле неће бити заборављене, али да сада “треба да оправдамо овако дивну зграду и очекивања”.

Следећа година је замишљена као година када ћемо се полако вратити скроз са делима и људством. Изложба “Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки МСУ” моћи ће да се мења, допуњује. Разговарали смо са више од 40 стручњака и колега из региона, хоћемо да проширимо сарадњу и радимо регионалне програме, они су сви свесни реномеа МСУ и хоће да сарађују, закључио је Накарада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести