Заједничка прошлост земаља у Подунављу важна и за културу

НОВИ САД: Председавање Војводине Заједници подунавских регија за 2020. и 2021. годину је прилика за све регионе у Подунављу, а посебно за Војводину, прикажу сопствене економске, али и културне потенцијале, изјавила је данас покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.
Покрајинска влада/Драгана Милошевић и Адријен Фајкс
Фото: Покрајинска влада/Драгана Милошевић и Адријен Фајкс

Милошевић је, како је саопштила Покрајинска влада, данас примила директора Аустријског културног форума у Београду Адријена Фајкса, који је уједно и аташе за културу Амбасаде Аустрије у Србији са којим је разговарала о наставку и интензивирању сарадње у области културе између АП Војводине и савезних држава Републике Аустрије.

Милошевић је изразила задовољство што је на иницијативу аташеа Фајкса уприличен овај састанак непосредно након што је АП Војводина преузела председавање Заједници подунавских регија за 2020. и 2021. годину.

"Покрајина је оснивач 12 значајних културних институција, а води бригу и о медијима на својој територији, што је добра препорука за наставак успешне сарадње са свим аустријским регијама, односно савезним државама", рекла је Милошевић.

Фото: Покрајинска влада/Драгана Милошевић и Адријен Фајкс

Додала је да је сарадња Војводине и аустријских регија традиционално на завидном нивоу, захваљујући добрим односима Аустрије и Србије.

Као пример настојања да се та сарадња унапреди, Милошевић је навела договорена гостовања балетског ансамбла Српског народног позоришта у Санкт Пелтену у Доњој Аустрији и Европског балета (Europa Ballett) из тог града у Новом Саду.

Предложила је да се потпишу протоколи о сарадњи културних институција, а као пример заједничког рада истакла је ИПА пројекат између Мађарске и Србије - односно Војводине - "Дунавски пут вина", чији је циљ неговање заједничке традиције и културног наслеђа, а коме је немерљиво допринела и Аустрија.

Адријен Фајкс се сагласио да је сарадња Војводине и аустријских савезних држава одлична и нагласио потребу да се интензивирају институционални контакти и културна размена, при чему и Амбасада и Аустријски културни форум у Београду нуде своје услуге.

Каже да је задовољан сарадњом покрајинских органа и органа локалних самоуправа у Војводини са културним институцијама мањина, што свакако представља добар пример на коме и његова земља може много да научи о узајамном уважавању и неговању заједничке традиције.

Како је навео, Влада Аустрије подржава отварање аутобуских линија између двеју европских престоница културе за 2021. годину - Темишвара и Новог Сада.

Саговорници су се сагласили да има још много простора за развој сарадње у туризму, култури и уметности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести