Жарку Алексићу награда „Мангелос”

Овогодишњи добитник награде “Димитрије Башичевић Мангелос”, за младе визуелне уметнике у Србији до тридесет пете године који се активно баве уметношћу, припала је Жарку Алексићу.
zarko-aleksic-rezim-snova
Фото: Галерија Ремонт

Он тренутно живи у Бечу, а бави се испитивањем свести, менталних процеса и вештачке интелигенције у релацији са социо-политичким питањима когнитивног капитализма.

У образложењу награде међународни жири је указао да Алексић користећи свест као уметнички медиј у својим истраживањима и мутимедијалној пракси филтрира политичке кризе данашњице, свеприсутност технологије надзора и колективно искуство употребе мас-медија, подвргавајући се уметничким и научним експериментима. Његова пракса, заснована на уметничком истраживању које почива на пресеку концептуалне уметности и научне дисциплине, показује доследност у теоријском и уметничком приступу.

У Галерији “Ремонт” у Београду приређена је изложба финалиста ове награде на којој уз Алексића излажу и младе уметнице Сандра Лакићевић и Славица Обрадовић, а трајаће месец дана. Алексић је на овој изложби представио инсталацију “Режим снова” којом, како наводи жири покушава да адресира узнемиреност изазвану учешćем у социјалној и економској инфраструктури која се распада и отвара пукотину психолошких ефеката тог учешćа на појединце, колективно тело и уметнички рад. Алексићева просторна инсталација “Режим снова” је игра речи која двоструко упућује, а односи се на РЕМ фазу сна у којој сањамо, као и на РЕМ - Регулаторно тело за електронске медије у Србији. Инсталација “Режим снова” састоји се из три рада: Сањари, Флаше за хлеб и Режим снова РЕМ, а бави се сновима у пренесеном и дословном смислу. Централни део рада, који је развијан за самосталну изложбу, најдиректније се бави питањем контроле у когнитивном капитализму, као и условљеношћу мишљења и снова, односно тиме како дневни спољашњи стимулуси утичу на нашу субјективност и снове, како у буквалном, тако и у пренесеном значењу.

Жарко Алексић (Књажевац, 1985) је студирао филозофију на Универзитету у Београду, а затим Академију ликовних уметности у Бечу. Тренутно ради на Универзитету за примењену уметност у Бечу, на Департману за уметничка истраживања. Изалагао је на бројним самосталним и групним изложбама у Србији и иностранству.

Награду додељује Фонд „Илија & Мангелос“ из Новог Сада и независна уметничка асоцијација “Ремонт” из Београда за особен и изванредан вишегодишњи уметнички рад који подразумева заокружено критичко и естетско промишљање и реализацију, остварене у континуитету. У сарадњи са Ресиденцy Унлимитед (Њујорк) и уз подршку Труст фор Мутуал Ундерстандинг (Њујорк) добитнику ове награде омогућава се студијски резиденцијални боравак у Њујорку, у трајању од осам недеља у периоду октобар – новембар, као и самостална изложба у Београду 2021. Награда која носи име родоначелника концептуалне уметничке праксе и историчара уметности са простора бивше Југославије, Димитрија Башичевића Мангелоса, ове године је додељена 19. пут.       

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести