Завршава се ентеријер Завичајног музеја Земун

БЕОГРАД: Председник Градске општине Земун Дејан Матић посетио је Завичајни музеј Земуна, који се реновира од 2002. године, и у разговору с директорком Музеја града Београда Јеленом Медаковић упознао се са свим фазама обнове.
z
Фото: Tanjug/Gradska opština Zemun

У току су завршни радови на ентеријеру објекта, постављени су радијатори, замењене цеви у поду и санирана влага. Рестаурирају се и осликане су зидне површине, као и ручно рађени тапети. Подним облогама враћа се првобитна боја и текстура, а обновиће се и фасада, рекао је Матић приликом обиласка.

Он је нагласио да ће Земун обновом Завичајног музеја значајно побољшати своју туристичку понуду.

На једном месту ће се наћи историјско благо које сеже до неолита, а нови простор ће бити погодан и за представљање различитог културног садржаја, рекао је Матић.

Он је истакао да се, будући да је Завичајни музеј Земуна од изузетне важности за град Београд, обнови и рестаурацији прилази с посебном пажњом.

У наредној фази реконструисаће се и комплетно рестаурирати интарзирани паркет по елаборату који су припремили домаћи конзерватори.

Завичајни музеј Земуна налази се у високопартерној згради подигнутој у Главној улици средином 18. века према плановима бечког архитекте за врло имућну и утицајну привредничку породицу Спирта, која потиче из Грчке Македоније.

У духу тадашњег градитељства, здање је обликовано у стилу псеудоготике.

Архитектонским одликама и богатим ентеријером издваја се од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице Спирта, чији је члан Павле 1856. године добио племићко звање и право на породични грб.

Завичајни музеј је основан 1954. године. Давне 1970. године зграда је адаптирана у музеј, а наредне године постављена је прва стална изложба која приказује прошлост Земуна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести