Завршен 52. Битеф фестивал, овације за "Реквијем за Л."

БЕОГРАД: Представом "Реквијем за Л." чији су аутори композитор Фабрицио Касол и прослављени кореограф Ален Плател, у извођењу познате белгијске компаније "Ле бале се д ла бе", вечерас је у Сава Центру завршен 52. Битеф фестивал.
bitef
Фото: Ilustracija (festival.bitef.rs)

У основи представе, коју је публика испратила овацијама и дугим аплаузом, налази се музичка партитура Фабриција Касола која инвентивно спаја Моцартов "Реквијем", афричку музику и још неке правце из музичке традиције.
На ту музику је Плател креирао истовремено минималистички и монументални погребни ритуал.

Обред изводи ансамбл састављен скоро само од Африканаца, а посвећен је непознатој белој жени, чији се последњи сати живота прате преко видео-рада у позадини.
Затварању Битефа присуствовала је, између осталих, и премијерка Ана Брнабић, која је изјавила да је тај фестивал један од, ако не и најбољи, амбасадор културне сцене у иностранству.

 "Битеф је амбасадор креативног лица Србје. Битеф је креатива Србије. Битеф показује храброст Србије, оригиналност Србије, иновативност Србије, све оно најлепше што Србија има и то чини дуги низ година", истакла је Брнабић у изјави медијима.
Програм Битефа обухватио је 10 представа из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије.

У прологу изведена је "Одило. Затамњење. Ораторијум" Драгана Живадинова из Словеније, на отварању "Свита бр.3 Европа" Жориса Лакоста, а уследиле су две представе Оливера Фрљића - "Горки - Алтернатива за Немачку?" у продукцији берлинског позоришта "Максим Горки" и "Шест лица тражи писца" Сатиричког казалишта "Керемпух" из Загреба.

Публика је видела и пројекат Маје Пелевић "Боливуд", па "НО43 Прљавштина" естонског Театра НО99, као и три позоришне инсталације: "Вечна Русија" руске позоришне критичарке Марине Давидове у продукцији берлинског позоришта ХАУ, израелски пројекат "ПА"АМ" младог уметника Надава Барннее и "Заоставштина, комади без људи" Штефана Кегија и Доминика Ибера, у продукцији позоришта "Види" из Лозане.

За пар сати биће саопштени добитници Гран прија "Мира Траиловић" за најбољу представу и Специјалне награде "Јован Цхирилов" за представу која се истиче неком својом карактеристиком, а традиционално биће додељена и награда листа "Политика", као и награда публике.

Брнабић: Битеф показује храброст и оригиналност Србије

БЕОГРАД:  Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је уочи затварања 52. Битефа да је тај позоришни фестивал један од, ако не и најбољи амбасадор српске културне сцене у иностранству. "Битеф је амбасадор креативног лица Србије. Битеф је креатива Србије. Битеф показује храброст Србије, оригиналност Србије, иновативност Србије, све оно најлепше што Србија има, и то чини дуги низ година", истакла је Брнабићева синоћ у изјави медијима.

Она је рекла да са Саветом за креативне индустрије, који је основан пре шест месеци, ради на низу иницијатива, а једна од њих је боља системска подршка Битефу. "После неколико месеци рада, 17 индивидуалаца и организација који су се одазвали мом позиву, мојој молби да нам помогну да заједно видимо како да оснажимо креативно лице Србије, имамо 20 јако добрих иницијатива на којима сада радимо и надам се да ћемо у наредним годинама осетити промену у области културе", рекла је премијерка.

Уметнички директор и селектор Битефа Иван Меденица захвалио је премијерки Брнабић која је више пута показала намеру и жељу да помогне фестивалу у решавању "структурних проблема". Битеф је синоћ завршен извођењем представе "Реквијем за Л." чији су аутори композитор Фабрицио Касол и кореограф Ален Плател. Програм Битефа, под слоганом "Свет без људи", од 13. септембра чинило је 10 представа из Словеније, Француске, Србије, Немачке, Хрватске, Естоније, Швајцарске, Израела и Белгије. 
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести