Завршен Вуков сабор: Чувати језик и писмо

ЛОЗНИЦА: Најстарија културна манифеставија у нашој земљи, 86. Вуков сабор у Тршићу завршен је после седам дана уз поруку да се снага једног народа мери тиме у којој мери чува своју културу, језик и писмо.
trsic, tanjug
Фото: Tanjug/M.Marković, arhiva

"Свако простирање препознатљивих идеја овог језикословца преко славистичара широм света даје нам већу снагу, јер тако и наша Лозница и Србија постаје боља, значајнија и препознатљивија", рекао је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, преноси РТС.

Ове године у улози почасног беседника нашао се редитељ Емир Кустурица који је поручио да не смемо дозволити да спрски језик постане жртва енглеског.

Кустурица је оценио да је Вуков сабор манифестација од великог значаја, а спас језика види у литератури.

"Ипак ће литература, имамо добре писце, бити та која ће у будућности бити пресудна за памћење које се одвија на основи достигнућа Вука Караџића", истакао је Кустурица.

Вукова достигнућа у очувању националног идентитета су немерљива, због чега од 1933. године његов завичај чува заоставштину, преноси је на нове генерације, али и на оне који спрски језик шире по свету.

Током седам дана саборавоња у Тршићу, Лозници и Београду, одржано је више од двадесет различитих програма који су, осим спског језика, били посвећени и обележавању осам векова аутокефаности Српске православне цркве.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести