Завршено 65. Стеријино позорје: Најбоља представа „Семпер идем”

„Семпер идем” сомборског Народног позоришта најбоља је представа овогодишњег 65. Стеријиног позорја.
Промо/„Семпер идем” утемељен је на роману Ђорђа Лебовића који је адаптирао и режирао Горчин Стојановић
Фото: Промо/„Семпер идем” утемељен је на роману Ђорђа Лебовића који је адаптирао и режирао Горчин Стојановић

Већином гласова тако је одлучио жири, који су творили драмски писци Алмир Башовић и Жељко Хубач, драматуршкиња Јелена Мијовић, редитељ Роберт Ленард и позоришни критичар Игор Бурић. Горчин Стојановић, који је адаптирао и на сцену поставио истоимени роман Ђорђа Лебовића, добио је Стеријину награду за режију.

Стеријина награда за текст савремене драме припала је Димитрију Коканову за „Кретање”, комад који је у режији Јоване Томић извео Битеф театар. По оцени Жирија Округлог стола критике (Александра Гловацки, Миливоје Млађеновић и Андреј Чањи), управо је ова представа била најбоља на Позорју, те је завредела признање „Дејан Пенчић Пољански”. „Кретање” је донело и Стеријину награда за костимографско остварење Селени Орб.

Када су у питању глумачка признања, Стеријином наградом убудуће ће моћи да се подиче Марко Марковић за улогу у представи „Семпер идем”, Криста Сорчик за остварење у представи „Густав је крив за све” Кокана Младеновића у извођењу ансамбла Позоришта „Деже Костолањи“, те Јелена Илић и Александар Ђинђић за улоге у представи „Кретање”,

„Радничка хроника” Петра Михајловића у режији Вељка Мићуновић и извођењу Народног позоришта Суботица освојило је најзначајнија признања у домаћем театру за драматургију (Слободан Обрадовић), сценографију (Марија Калабић) и сценски покрет (Игор Грекс). Такође, Вељко Мићуновић добио је Специјалну Стеријину награду за режију.


Бојани Милановић награда „Дневника”

Фото: Dnevnik.rs

Млада глумица Бојана Милановић добитница је и награде листа „Дневник” за улогу у представи „Ко је убио Џенис Џоплин” Тијане Грумић у режији Соње Петровић и продукцији Српског народног позоришта и ОПЕНС-а Нови Сад. Одлуку је једногласно донео жири који су творили Нина Попов, Наташа Пејчић и Игор Бурић.


Стеријину награда за сценски говор добио је ансамбл представе „Ко је убио Џенис Џоплин” Тијане Грумић у режији Соње Петровић и продукцији Српског народног позоришта и ОПЕНС-а Нови Сад. Драшко Аџић је, пак, постао лауреат Стеријине награде за оригиналну сценску музику, и то за рад на представи „Смедерево 1941” Ане Ђорђевић и извођењу ансамбла Српског народног позоришта.

Стеријина награда из Фонда „Дара Даринка Чаленић″ за најбољу младу глумицу припала је Бојани Милановић”за улогу у представи „Ко је убио Џенис Џоплин”. Награда за најбољег младог глумца одлази пак у руке Павлу Менсуру за улогу у представи „Кретање”. Награду за епизоду продуцентске куће „Сцомадиасцо) жири на челу са позоришном критичарком Даринком Николић, у комеј су били глумица Соња Дамјановић и новинар Теофил Панчић, доделио је Ивани В. Јовановић за улогу Мајке у представи „Семпер идем”.

Стеријина награда за театрологију „Јован Христић” додељена је Светозару Рапајићу за књигу „Музичко позориште као уметничка синтеза” у издању Факултет драмских уметности и београдског Института за позориште, филм, радио и телевизију Београд. Одлуку је доделио жири у саставу: проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, проф. др Небојша Ромчевић и др Александра Кузмић.

Награду публике 65. Стеријиног позорја за најбољу представу – и то са просечном оценом 4,72 – добило је остварење „Ко је убио Џенис Џоплин” Српског народног позоришта. Високо су оцењене и представе „Семпер идем” (4,52), „Кретање” (4,50) и „Ајхман у Јерусалиму” (4,46), док је публика била најнезадовољнија „Повратком” СНП-а (3,22), с тим да је ова представа изведена у оквиру селекције „Друга сцена”.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести