Завршено снимање филма “Глумчина” о Зорану Радмиловићу

У Београду и Новом Саду пала је последња клапа снимања документарног филма „Глумчина“ о легендарном глумцу Зорану Радмиловићу у режији Владимира Ристића, а према сценарију Милана Цација Михајловића.
s
Фото: Youtube Printscreen

Нови филм представља веома важан и богат документ о непролазној величини какав је био чувени Радмиловић, о коме сведоче многа позната имена као што су редитељи Горан Марковић и Здравко Шотра, саопштила је кућа "City продукција" из Ниша.

Управо је последњи сегмент представљао разговор са овим великанима, који су били веома блиски пријатељи и сарадници Радмиловића.

Ти фрагменти представљају апсолутно богатство и прави легат, колико су испуњени емоцијама, наводе аутори филма.

На сценарију је радио глумац Милан Цаци Михајловић, који је за Зораном радио пуних 13 година у многим представама, не само у “Радовану III” Душана Ковачевића, где су били најпознатији.

Зато је Михајловић пристао да своја сећања пренесе људима који реализују филм “Глумчина”, јер сматра да је Зоран Радмиловић заслужио да се о њему пренесе што више аутентичног садржаја, и додаје да је и након 35 година од вечног одласка, и данас изузетно присутан.

Редитељ Владимир Ристић изјавио је да је снимање филма било оптерећено и даље незгодном ситуацијом због пандемије ковида 19, али и под таквим условима успели су да рад на терену коначно приведу крају.

„Мислим да је смрт Зорана Радмиловића афирмација живота уметности, живота у очевима и деци који су гледали његове представе, у старијим и новим генерацијама које и даље гледају његова телевизијска и филмска остварења”, истакао је редитељ филма.

Последњи кадрови филма „Глумчина“ снимљени су у Војводини, како наводи режисер.

“Сада мени као редитељу предстоји најтежа обавеза у смислу селекције материјала и велика је штета што много тога неће моћи да уђе у финалну верзију”, открива Ристић.

“Зато ваља подржати идеју продуцента Пауновића о реализацији ТВ серије.

Мислим да би то био пун погодак, јер материјал који смо спремили то омогућава, а Радмиловић то - апсолутно заслужује“, закључио је редитељ новог остварења.

Филм ће по својој структури бити мозаичног типа, тако да ће имати једну линију која ће пратити сведочанства глумца Михајловића на нивоу биографских података, занимљивости, анегдота и неких досад необјављених прича.

Такође, садржаће и споменута сведочанства људи који су годинама сарађивали са Зораном у позоришту и на филму.

Из продукције су подвукли да им је био велики ослонац - архивски материјал, огромна грађа, остала иза Зорана која представља ризницу културне баштине Србије.

Филм ће премијерно бити приказан на позоришном фестивалу “Дани Зорана Радмиловића”, и то поводом два јубилеја: 75 година од оснивања зајечарског позоришта и 30 година од оснивања фестивала.

Документарац „Глумчина“ биће приказан и на Филмским сусретима у Нишу, али и на многим фестивалима у земљи и региону.

Зоран Радмиловић је рођен 11. маја 1933. у Зајечару, а преминуо је 21. јула 1985. године.

Одиграо је неке од најзапаженијих позоришних улога - Радован III или Краљ Иби, и неке од најупечатљивијих ликова у историји наше кинематографије, у филмовима или ТВ серијама - “Маратонци трче почасни круг”, “Више од игре”, “Приче из фабрике”, “Приче из радионице”, “Приче из Непричаве”, “Павиљон 6”, “Мајстори, мајстори”, “Срећна породица” и многи други.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести