Завршили 38. "Матићеви дани", "Матићев шал" уручен Александри Батинић

ЋУПРИЈА: Уручењем награде "Матићев шал", младој песникињи из Смедеревске Паланке Александри Батинић, данас је у Ћуприји завршена традиционална књижевна манифестација 38. "Матићеви дани", посвећена великану српске књижевности, надреалисти, академику Душану Матићу (1898-1980), ређеном у Ћуприји 13. септембра.
maticevi dani, tanjug
Фото: TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

"Матићев шал" се уручује за најбољу прву књигу песама, по оцени жирија, објављену између две манифестације, песнику до 27 година.

Батинић је награду добила за књигу "Антикитера", објављену у издању "Бранкова кола" из Сремских Карловаца. Жири је радио у саставу Зоран Богнар, председник, Гојко Божовић и Љиљана Ђорђевић.

Батинићева има 26 година, дипломирала је на катедри за српску књижевност са југословенском књижевности Филолошког факултета у Београду 2018. године.

Награду, која се астоји од уникатне повеље, плакете, ручно плетеног шала и новчаног износа, Батинићевој је свечано уручила директорица Библиотеке "Душан Матић" и члан жирија Љиљана Ђорђевић.

Образлажући одлуку жирија Богнар је истакао да књига "Антикитера", поред наслова који упућује на нешто давно и мистично, али не и заборављено, говори о посебном осећају за оно што бисмо данас могли сврстати у категорију поезије.

Батинићева "покушава да дође до јединства форме и суштине ослањајући се на језик и мелодију у конструкцији песничке слике, небитно дали говоримо о слободном или везаном стиху".

Оно што јесте битно за разумевање песничког света младог песника, пре свега жеља за постојаност и присутност на књижевном пољу - нешто касније долази и Трајање, но, ово друго је свакако битније, оценио је Богнар.

"Батинићева у свом обрасци експресионкстичких слика и експресивних излета ка непознатом успева да успостави начин комуникације са традицијом не мењајући њен идентитет, али не искључује могућност промене", рекао је Богнар.

Можда би било најбоље, додао не Богнар, завршити ово о бјашњење сентенцом само промена је стална, која ће овој песникињи, надамо се, пружити једну могућност самосагледавања себе у будућности не би ли дошло и до кристализације саме поетике, додао је Богнар.

"Трагови који се проналазе у овој књизи сведоче да је реч о талентованој песникињи и за разумевање ове поезије потребно је модерно читање, а за оне који желе да изучавају поезију и новије теорије поменутог проучавања књижевности", рекао је Богнар.

Жири овом приликом честита добитници и поручује "читајте поезију, не да бисмо је оџавали у животу, него да бисмо били бољи", закључио је Богнар.

Богнар је подсетио да су у ужи избор књига за награду, биле и књиге "Митологија човека" Александра Габона, "Глава изнад воде" Нађе Лазаревић, "Модерни атлас" Ðорђа Рабреновића и "Свакодневна антика" Анастасије Стојиљковић.

Пре уручења награде одржан је округли сто на тему "Душан Матић данас", а свечаност је увеличао гудачки квартет Школе за музичје таленте у Ћуприји.

"Матићеви дани" почели су 9. септембра.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести