Пет деценија стваралаптва: Желимир Жилник међу људима

НОВИ САД: Пет деценија филмског стваралаштва Желимира Жилника, једног од наших најзначајнијих независних редитеља и зачетника жанра доку - драме биће обележено изложбом, пројекцијом филмова, предавањима и мастеркласом који ће се одржавати током током децембра и јануара у Галерији ликовне уметности - Поклон збирци Рајка Мамузића у Новом Саду.
zilnik SLO
Фото: Dnevnik.rs

Павле Леви, професор филмских студија на универзитету Станфорд једном есеју каже да од како је почео да снима филмове средином шездесетих година 20. века у тадашњој СФРЈ, Жилник се наметнуо као један од водећих представника друштвено-политички ангажоване кинематографске праксе. Данас готово и да нема филмског аутора који је механизме и токове послератне европске политике, економије и културе испитивао упорније и ригорозније од њега. Жилников опус представља проницљиву кинематографску хронику савремене Европе – опширну аудио-визуелну анализу која сеже како на исток тако и на запад, али се најбоље осећа када плута дуж граница и док кампује на маргинама”.

Програм почиње вечерас у 19 часова отварањем ретроспективне изложбе „Желимир Жилник: међу људима” на којој ће бити представљена фото-документација са снимања Жилникових играних и документарних филмова насталих у протеклих пет деценија.  На отварању ће говорити Милета Поштић, директор Поклон збирке Рајка Мамузића, Мирољуб Стојановић из Филмског центра Србије и Желимир Жилник, а затим ће бити приказан Жилников први кратки филм „Журнал о омладини на селу, зими” из 1967. као и емисија из циклуса „ТВ портрет” аутора Драгомира Зупанца.


Мастерклас

У пратећем програму за 11. јануар најављено је предавање др Миљана Војновића “Социодрамски ход по жици наше стварности”, а 17 јануара ће бити одржана трибина о документарној ТВ драми на на којој ће уз Жилника говорити и Ласло Вегел и др Светислав Јованов. Мастерклас на којој ће редитељ представи методологију свог рада биће одржан 25. јануара.


Већ од сутра па до краја децембра и током јануара у Поклон збирци Рајка Мамузића од 15 часова, три пута недељно смењиваће се пројекције четрдесетак Жилникових краткометражних, дугометражних, документарних и играних филмова из различитих периода његовог богатог стваралаштва. Посетиоци ће тако бити у прилици да на овој ретроспективи виде прве филмове који укључују друштвену, политичку и економску критку свакодневице међу којима су “Рани радови”, „Устанак у Јаску“,„Липањска гибања“,„Пионири малени ми смо војска права, сваког дана ничемо ко зелена трава“, Црни филм”, затим ТВ филмове и доку драме „Вера и Ержика“, „Болест и оздрављење Буде Бракуса“, „Бруклин-Гусиње“, „Стара машина“, „Београде,  добро јутро“, „Црно и бело“.

Међу филмовима који наговештавају политичке и социјалне промене су “Лијепе жене пролазе кроз град“ и „Тако се калио челик“, а затим они који су представили катаклизму на Балкану „Куд плови овај брод“, „До јаја“, „Тито по други пут међу Србима“, „Marble Ass“. Слом система вредности у посттранзицијским земљама и проблеми избеглиштва тематски су оквир у филмовима „Тврђава Европа“, „Кенеди се враћа кући”, „Где је две године био Кенеди“,„Кенеди се жени“, „Стара школа капитализма“, а на програму су и неки од најновијих „Једна жена – један век“, „Пирика на филму“, „Наш човек у Габону“ „Дестинација - Сербистан“.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести