ЗР: Слике Мирјане Николић Пећинар у Народном музеју

ЗРЕЊАНИН: Поводом Међународног дана музеја, који се обележава 18. маја, Народни музеј у Зрењанин премијерно ће публици представити значајан поклон који су недавно добили.
o
Фото: Ilustracija

У питању је шест слика Мирјане Николић Пећинар чија је кћерка Милица Ивковић из Београда, овим даром испунила жељу своје мајке да неколико њених радова доспе у град у којем је одрасла и школовала се. Ова камерна поставка биће представљена само у понедељак 18. маја, у простору сталне поставке на првом спрату, уз остала дела аутора 20. века, чиме ће се обележити Међународни дан музеја али и десетогодишњицу од смрти ове сликарке.

Мирјана Николић Пећинар (1923- 2010) рођена је у Сарајеву, а основну школу и гимназију завршила је у Великом Бечкереку/Петровграду, (данашњем Зрењанину). Учила је сликање код Александра Лажечникова и Стојана Трумића. Академију ликовних уметности и специјални течај завршила је у Београду у класи професора Недељка Гвозденовића. Први пут је излагала у Зрењанину 1953. Као члан УЛУС-а излагала је на колективним изложбама Савеза ликовних уметника Југославије, Ликовним сусретима у Суботици, уметничким колонијама Ечка, Почитељ, Сићево…

Народни музеј Зрењанин у оквиру Збирке ликовне уметности од раније чува три слике Мирјане Николић Пећинар, а уз ових шест значајно ће обогатити свој фонд. Слике прате стваралаштво уметнице од педесетих до деведесетих година 20. века. Било да је реч о људској фигури, пејзажу, мртвој природи или ретким апстрактним композицијама, сликарство Мирјане Николић Пећинар је свеобухватни приказ личног, лирског и интимистичког односа према природи и човеку.

Посетиоци поставку могу видети од 9 до 19 сати водећи рачуна о међусобној дистанци и уз прописане мере заштите.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести