Наступају музичари светског реномеа

Експлозија светских имена и словенске душе, највећи фестивал источне Европе – „Славјански базар“ у Белорусији, посвећен словенској музици, одржаће се од 12. до 19. јула

на грандиозној позорници Летњег амфитеатра у Витепску. Окупља неколико хиљада разних уметника из целог света, овог пута из 30 земаља, међу којима је и Србија.

Манифестација је под покровитељством Владе Републике Белорусије, а отвориће је председник ове државе Александар Лукашенко. Фестивал је основан како се након распада Совјетског Савеза не би губиле вишедеценијске везе између народа и народности некадашње државе. Први је одржан 1992. на Дан словенске поезије у организацији Иницијативе групе белоруских писаца, да би потом прерастао у интенационални. До сада је на овој позорници продефиловало више од шездесет хиљада извођача из седамдесетак земаља, одржано је  316 концерата, којима је присуствовало три милиона гледалаца.

„Славјански базар“ је од 1998. члан Међународне федерације организација фестивала (ФИДОФ) и од тада су се као гости појављивали и музичари светског реномеа од Америке до Аустралије, попут француског барда Мишел Леграна, композитора „Шербуршких кишобрана“. Темељ програма је такмичење певача популарних песама, а услов је да пева уживо на неком од словенских језика, уз пратњу Националног концертног оркестра Белорусије. Поред домаћина Белоруса и овог пута учествују уметници из скоро целе источне Европе – Русије, Украјине, Летоније, Пољске, Румуније, Бугарске, те Јерменије, Грузије, Турске, Киргистана...

Под јарболом фестивала виоре се и заставе бивших република СРФЈ. Овогодишња представница Србије је Јелена Томашевић која је 2003. године победила са нумером „Златни дан“. Овај пут биће у жирију, а са њом иде и супруг, глумац Иван Босиљчић, који ће се тамошњој публици представити филмом „Рањени орао“. За време фестивалских дана поред пројекција остварења “дуге траке” из разних крајева света, под ведрим небом  одиграће се и на десетине разних позоришних представа, изложби, смотри, игара, промоција...

Циљеви фестивала су откриће и подршка младих талената, промоција музичке културе и уметности, интеракције и дијалога међу културама света, али и успостављању „мостова пријатељства“ међу учесницима.  Премијерно, као гости фестивала, долазе музичари из Мексика. Водитељи су славна тв лица из ове три земље, док ће целу фешту преносити више од десет држава. За организовање манифестације уложено је на милионе белоруских рубаља. Ретко који фестивал на планети може да се упореди са тако савременим озвучењем, микрофонским системима, бином, расветом, конференцијским салама и силним пропратним елементима. На пример, за израду сценографије ангажована су највећа белоруска и руска дијазнерска имена.

Прве вечери фестивала такмичари певају уживо на свом матерњем језику, а друге изводе нумеру коју је написао аутор из било које словенске земље. Победник уз специјално израђен Гранд прикс и плакету добија 20.000 долара, а за остале награђене је припремљено укупно око 30.000 америчких новчаница.

Владимир Ђуричић

Шагал, Исачев, Дали, Пикасо... 
Током јулских фестивалских дана град ће врвети од догађаја попут изложби разних уметнина, рукотворина, народних игара итд. Посетиоци ће бити у прилици да виде и  ремек дела Салвадора Далија и Пабла Пикаса, које поседује Алекандер Шадрин из Минска, фамозни колекционар разних уметнина купљених на европским аукцијама.

За љубитеље сликарства ту је и поставка 60 радова највећег уметничког мита Белорусије – Александра Исачева. Широм ће бити отворена и врата родне куће – музеја Марка Шагала. Овај генијални сликар је понос и дика не само Витепска, већ и целе Белорусије, из чијих бајки је и црпео инспирацију. Без даха оставља не само његова уметност, већ и животна прича – Јевреја који је преживео Холокауст.

Велика Ала Пугачова 
Организатори „Славјанског базара“ посебно издвајају концерт славне Але Пугачове, која је остала енормно велика звезда у свим бившим републикама СССР, али и светско уметничко име. Она ће одржати концерт са супругом, певачем и глумцем Максимом Александревичем Галкиним. Певачица је и једна од најбогатијих жена Русије. Дипломирала је на Музичкој академији у родној Москви, добила је стотине награда, снимила прегршт филмова и двадесетак албума, чији су тиражи надмашили 250 милиона. Од скоро 300 песама најпознатија је “Милион црвених ружа” из 1983. године. Музичку мелодраму „Жена која пева“ 1979. године гледало је 55 милиона људи, а она је проглашена најбољом глумицом. Прва је певачица која је након несреће одржала концерт у Чернобиљу.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести