Номус од 9. до 18. априла у Новом Саду

Новосадске музичке свечаности, традиционална светковина уметничке музике, која испуњује овај град и тих дана му удахњује посебну атмосферу, биће одржане од 9. до 18. априла.
U susret održavanju 44. Novosadskih muzičkih svečanosti (2)
Фото: Покрајинска влада

У богатом десетодневном фестивалском животу, Номус ће ове године понудити десет жанровски различитих концерата наших и иностраних уметника, као и досад на врхунском уметничком нивоу. Већ на самом свечаном отварању, како је истакнуто на конференцији за новинаре, очекује нас изузетан музички догађај - раритетна опера “Сарданапал” Франца Листа, досад извођена тек два пута, у Италији и Немачкој.

Код нас ће је сада, трећи пут у свету, и први код нас, извести Оркестар и Женски хор Опере Српског народног позоришта, под диригентским вођством Ђанлуке Марчана, са солистима из иностранства сопраном Ануш Ховханисијан (Јерменија), тенором Хектором Лопезом Мендозом (Мексико) и басом Вазгеном Газаријаном (Немачка). Ради се о три изванредна певача, како је јуче истакао маестро Марчано, и указао да је ово дело веома захтевно за певаче, те да је Лист успео да споји Вагнера и Белинија у истој партитури, тако да у “Сарданапалу” имамо и Белинијеве мелодије и грандиозност Вагнера.

Фото: Покрајинска влада

Поред Оркестра и Женског хора СНП -а, на овогодишњем Номусу учествују и Симфонијски оркестар и Хор Академије уметности у Новом Саду, као и Војвођански симфонијски оркестар, и стога је уметничка директорка Номуса Марија Адамов истакла да је ауторски тим овог фестивала поносан што ће се на овогодишњем Номусу окупити те три најзначајније музичке институције Покрајине.

„Морам још једном да поновим да је раритетни сусрет са опером “Сарданапал” Франца Листа, у концертном тумачењу, нешто што ће сигурно бити веома важно за овогодишњи Номус, такође и сусрет са Симфонијским оркестром АУНС и његовим диригентом Андрејом Бурсаћем, и славним пијанистом Кемалом Гекићем“, напоменула је Марија Адамов, додајући и да ће наш трећи велики ансамбл Војвођански симфонијски оркестар овог пута свирати под диригентском руком Александра Марковића, и тиме наставити своје стално учешће на Номусу.

С великим занимањем, по речима Марије Адамов, треба очекивати и музицирање гудачког оркестра “Кремерата Балтика”, који ће предводити легендарни виолиниста Гидон Кремер, и приредити јединствено вече насловљено именом Хајднове композиције “Седам пооследњих Христових речи”, чија ће се интерпретација, по посебно осмишљеној драматургији, преплитати са ставовима 15. гудачког квартета Дмитирија Шостаковича.

„Атрактиван ће бити, надамо се, сусрет с виртуозним репертоаром који ће нам донети Литвански камерни оркестар и његов концертмајстор и солиста, већ поменути виолиниста светског гласа Сергеј Крилов. Од камерних ансамбала обрадоваће нас као и увек поновни долазак још једног пијанисте кога веома волимо и ценимо у Новом Саду Александра Маyара, који ће свирати са британским виолинистом Ентонијем Марвудом“, навела је Марија Адамов.

“Жанровски искорак који одавно увек практикујемо у подручје неке друге музике, овог пута “ворлд” музике, на задовољство многих посетилаца, учиниће виолиниста Лајко Феликс и његове колеге из Пољске, петорица гудача из састава “Волоси”, који у свом музицирању спајају традиционалну музику са yез импровизацијама и енергијом рока. Доживљај посебне врсте приредиће дуо Кетрин Финч и Секоу Кеита, британска уметница на харфи и њен колега из Сенегала, уметник коре, врсте јужноафричке харфе.”

Клавирској музици биће посвећен концерт четворо пијаниста из Израела, уједњених у ансамбл “Октопус” који ће, како је напоменула Марија Адамов, свирати на два клавира четвороручно низ композиција класичне литературе, прилагођених за њихов необични састав.

„На завршној вечери Фестивала учествује Београдска филхармонија, и њихов веома занимљив и свестрани диригент Габриел Фелц, а на програму овог концерта су, поред Сибелијуса и Нилсена, и комплетна сценска музика од 10 нумера, које је Бетовен написао по поруyбини бечког Бург театра за Гетеову драму “Егмонт”, а која је данас остала да живи само по својој упечатљивој и врло често на концертним програмима присутној драматичној увертири. Поверење да као солисткиња учествује у две тачке указана је младој сопранисткињи Весни Ђурковић“, истакла је Марија Адамов.

Говорећи о учешћу АУНС на Номусу, декан Синиша Бокан је подсетио да ће њихов симфонијски оркестар и хор наступити на концерту са пијанистом Кемалом Гекићем, који је поникао с ове академије, и чија припадност њој никада није престала, како је напоменуо, те се он веома радо одазвао позиву да се овим концертом придружи обележавању 45 година од оснивања АУНС. Кемал Гекић извести њему посвећен концерт “Герника” Фредика Кауфмана. Биће то премијерно извођење овог дела код нас, додао је Бокан, најпре у Новом Саду, а два дана касније и у Београду.

Као јединствени моменат да публика чује Малерову 7. Симфонију у извођењу најбољих војвођанских музичара, најавио је концерт Војвођанског симфонијског оркестра на предстојећем Номусу његов директор Роман Бугар.

„Ове године ћемо извести Малерову 7. симфонију. Знамо сви да је то једно од најкомплексније написаних дела. Од јануара смо почели да се припремамо за овај концерт, будући да ће оркестар бити у рекордном саставу, који ће бројати преко 90 музичара“, навео је Роман Бугар, додајући да ће међу инстументима бити заступљене и гитара и мандолина. 

Фото: Покрајинска влада

За покрајинску секретарку за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгану Милошевић, 44. Номус по реду је бројка која је за велико поштовање, и због броја земаља и уметника који ће наступити на овогодишњем фестивалу. По њеним речима, радује и чињеница што ће ове године на Номусу учествовати поменути хорови и оркестри који су “у надлежности” Покрајине.

Карактеришући Номус као један од најзначајнијих и најквалитетнијих садржаја у култури нашег града, члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић је рекао да у време његовог одржавања Нови Сад заиста постаје центар уметничке музике. Прилику да се представе ове године имаће уметници из готово 20 земаља света, додао је Далибор Рожић, и подсетио да Град Нови Сад препознаје залагање организатора Музичке омладине Новог Сада и њихову жељу да из године у годину буде све квалитетнији програм, те да због тога могу да рачунају на подршку Града и на партнерски однос.   

Главни и одговорни уредник овог фестивала Милан Радуловић је напоменуо да ће поједини програми Номуса бити представљен и у другим градовима, и најавио неке концерте у Београду и у Зрењанину.

У оквиру Номуса биће одржано десет концерата и то у Синагоги, Градској кући, Студију ''М'', Галерији Матице српске и у Српском народном позоришту, а комплетан програм доступан је на http://www.muzickaomladina.org/

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести