Објављен девети том Антологије фотографије Војводине

Из штампе је, под окриљем Друштва новинара Војводине, изашао девети том Антологије фотографије Војводине, коју је приредио бард овдашњег новинарства и први добитник „Златног ока” Боривој Миросављевић.
1
Фото: Антологија

„Неодвојива од амбијента, личности и догађаја који је снимљен, фотографија представља и један визуелни ход кроз време”, речи су историчарке Сузане Миловановић, музејског саветника у Музеју Војводине: „Као што писана историјска грађа непосредно говори о неком догађају, аутентична фотографија је увек савременик онога што је на њој забележено...”

Некако баш на трагу тих речи, нова књига Антологије води читаоца у свет „светлописа” не само професионалних фоторепортера, великана какви су били Риста Марјановић или Yон Филипс, него и заљубљеника, поштовалаца, трагалаца... које је повезује љубав према фотографији. Тако је своје место у Антологији добио „највећи син наших народа и народности” Јосип Броз, пасионирани фотоаматер у чијој је заоставштини сачувано више стотина хиљада снимака, међу којима и мноштво насталих у Карађорђеву. Неколико Титових фотографија налази се и у Музеју модерне уметности у Њујорку јер је на њима највећи раритет - потпис својевремено једног од најпопуларнијих државника света.

Ту су и Милорад Попов, Лазар Велицки, Владимир Лежинац, Василије Дучевић, све до Иве и Мире Михалек, која је, рецимо, за будући Музеј фотографије сачувала албум са готово 200 раритетних снимака из Првог светског рата, већма снимљених на тлу Војводине, или Гизеле Хејловеј, рођена Петер, која је овековечила пуштање у саобраћај моста Маршала Тита 1945. у Новом Саду, и њеног супруга Имреа Yимија Хејловеја, који је стасавао уз легендарног Гезу Барту...

„Војводина је била, а сад је, непресушни извор врсних светлописаца, без чијих остварења је немогуће замислити историју нашег новинарства. Њихова фоторепортерска остварења представљају непроцењиво благо наше културе, круцијално сведочанство за историју – без привида”, речи су Боривоја Миросављевића. Иначе, нови том Антологије фотографије Војводине је 27 књига у едицији фотомонографија „Златно око”.

М. Стајић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести