Милена Дравић сахрањена у Алеји заслужних грађана

БЕОГРАД: Дива српске и југословенске кинематографије Милена Дравић сахрањена је данас у Алеји заслужних грађања, у присуству великог броја колега, пријатеља и поштовалаца.
komemoracija milena dravic5, tanjug dkujundzic
Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Крај Милениног ковчега стајала је њена породица а у близини су били млади глумци Петар Бенчина, Иван Михајловић, Никола Ракочевић, Андрија Кузмановић, Славен Дошло, Милан Марић и Милош Тимотијевић. 

Млади глумци су касније ишли поред возила у којем је био ковчег. 

Митрополит Порфирије служио је опело. 

"Носила је дар љубави и по томе је икона божја. Све што је имала све дарове претворили су се у даривање. Сви дарови и таленти завршавали су се у љубави коју је она пружала свима. Али највише ипак према своме Драгану. Њихова љубав ишла је ка љубави Христовој, љубави са великим Љ. Она је сада у наручју највећег, али и са својим драгим људима који су били смисао њеног постојања" казао је митрополит Порфирије. 

Фото: FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Војислав Брајовић, Раде Шербеџија, Бранка Петрић, Бранко Цвејић, Гордан Кичић присуствовали су сахрани Милене Дравић. 

Брајовић је пред окупљнима прочитао тескт који је о Милени Дравић написао редитељ Душан Макавјев. 

"Играла је већ 100, 200, 300 пута...Воли она камеру и камера воли њу . Воли је и светло и костим и шминка...воле је сценаристи, писци, људи свих струка...И угледни странци, нобеловци и авијатичари...Воле је нарочито Руси, Французи, Американци и Срби...Дакле и остали најважнији народи. Такође једна група шпанских тореадора, таква је ситуација...Воле је редитељи, продуценти, Роми и милионери, босански рудари, патријраси, лично хоџе и кардинали...нарочито по кишном времену воле је милиционери, баштовани и апотекари...Чак и ћевабжије, продавци чарапа и рекордери...Такпђе угоститељи и молери...Финансијери када нуде мале хонораре врло се стиде...а филозофи не питај...Таква је ситуација...како је то могуће?...Бивало је...Деси се, шта ћеш људи смо...Појави се глуп редитељ и блесав продуцент...Она пређе преко тога...И онај муљави партнер изађе из кадра она пређе преко тога...И није било тога да се њена игра не залепи за свакога...Таква је ситуација...јер проносе се вести да је једна чета војника у првомајској паради пала у несвесет када су је угледали...Таква је ситуација...Умало да заборавим колико је воле мали пси и кромпири, разне бомбоне и грамофони...Камера и објектив само машу репом...Таква је ситуација...А сад је нема...Велика је то незгодација...Време је лудо...Милена се зове то јединствено чудо..." 

Фото: FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Претходно је у Звездара театру одржана комеморација на којој су се пријатељи и колеге опростили од Милене.

Уз песму "Милена", дуги аплауз и сузе, пријатељи и колеге су се опростили од диве српске и југословенске кинематографије Милене Дравић.

На истој сцени где је Милени Дравић у децембру уручена награда "Добричин прстен" данас је одржана комеморација на којој су о њеном изузетном опусу, необичној харизми, великој доброти и таленту, аутентичности и лепоти говорили директор Звездара театра, драмски писац и академик Душан Ковачевић, глумци Јелисавета Сека Саблић, Аница Добра, Војин Ћетковић и Бранка Петрић, филмски посленик Радослав Зеленовић, редитељи Јагош Марковић, Дејан Мијач и Стефан Арсенијевић, књижевник и академик Љубомир Симовић и директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић.

Саблић је истакла да је Дравић била неодољива у комедији и моћна у драми, добра, искрена, драга, лепа и храбра до последњег дана.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Остаје да се поносимо што је била наша и што је публика обожавала од првог дана и сигурна сам да њена душа иде ка неком свитању", рекла је Саблић.

Зеленовић је нагласио да уметнички опус Милене Дравић представља историју српске и кинематографије бивше Југославије, упечатљив документ једног времена.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Сваком својом улогом, од филмова црног талас, преко ратних спектакала, до комедија и драма, доносила је нешто своје, непоновљиво, уз пођеднако признање колега и критике, и обожавање публике. Показала је и доказала нешто што је готово немогуће - да се увек може бити најбољи и узор", рекао је Зеленовић подсетивши да је Дравићева први добитник награде "Александар Лифка" палићког фестивала где се последњи пут појавила пред публиком у јулу ове године и поздрављена громогласним аплаузом.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Он је нагласио да више од 160 филмова, ТВ серија и драма, у којима је играла, сливају се у документ о једној кинематографији и једној земљи која још постоји само у филмовима и све то остаје као заоставштина за будуће генерације.

Редитељ Јагош Марковић је рекао да ће "свет без Милене бити много мање леп, честит, узвишен, радостан и мање жив".

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Била је и остала велика, препуна лепоте, оне за коју је Достојевски рекао да ће спасити свет. Била је племенитост, дух и шарм. Била је Београд и Југославија, била је и остала свет. Велика у свим медијима, жанровима, у сваком тренутку живота и рада. Завршава се једна епоха у којој су великани били велика господа и велики људи. Била је светлост, била и остала звезда", казао је Марковић.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Он је констатовао и да није било лако бити Милена и Гага, "толика слава и популарност, а сами своји на Балкану, на Чубури, бити и уметник и комшија и човек, сами и своји, часни и даровити, вредни и племенити, скромни харизматични, цовечни изнад свега, и одвојено и као пар, животни и глумачки". 

"Све је то подвиг, и живот, и љубав и уметност, доведени на ниво чистоте савршене поезије", сматра Марковић. 

Симовић је скренуо пажњу на импозантан почетак 19-годишње глумице која је наредних шест деценија "метеорски прелазила из филма у филма, из филма на телевизију, са телевизије у позориште. Без одмора и предаха", али као њен заштитни знак сматра улогу сељанчице Ранке у филму "Прекобројна" Бранка Бауера којом је освојила и рафиниране филмофиле и најширу публику и Пулу.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Све њене улоге, сматра Симовић, остају међу нама као "много живих Милена" чиме се доказује, како каже, да смрт ипак није дефинитивна.

Аница Добра је у свом врло емотивном обраћању Милени подсетила на све дуге разговоре телефоном о филму, глуми, о топлини и нежности са којом је Дравић пригрлила као младу глумицу, Петрић је евоцирала успомене на сусрете са Миленом са чијим одласком, одлази и "још тачно недефинисана епоха", а Арсенијевић је испричао о последњем дану снимања филма "Љубав и други злочини" илуструјући њену бригу о другима.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ћетковић се присетио Пирота 2002. године, почетка лета и дана пре почетка снимања филма, када је Дравић са собом донела завесе, душек, лустер, јастук и одлучила да се усели у хотел док траје снимање филма.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Милена се заувек уселила у наше животе, донела своју доброту, своје плаве очи и све нам је то оставила", рекао је он.

Према речима Пантелића, Дравић је исписала историју покретних слика и остаје да буде инспирација и симбол свега што заслужује најдубљи наклон.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Историју покретних слика овог или ових простора Милена је исписала са Пуришом Ђордејвићем, Бранком Бауером, Бором Драшковићем, Вељком Булајићем, Душаном Макавејевим, Гораном Паскаљевићем...Од Милене треба много тога научити - од тога како не треба затварати очи пред стварношћу и уши пред буком до тога да је данас већ јуче", казао је Пантелић.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Мијач је рекао да је најважније код Милене Дравић била доброта која је исијавала из ње, коју је публика знала да примети и због које су је волели људи различитих карактерних квалитета, а она сама је волела све што је живот и од тога је помоћу љубави правила чаролију.

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

"Цео наш живот је привикавање на бол и када помислимо да смо један бол одболевали, појави се нов који нас поново разболи и ми се повијемо да нас мање има и да нас мање боли и тако умањени и уплашени, чекамо да бол прође. Зато да данас имамо снаге само за две речи: Збогом Милена", опростио се Душан Ковачевић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести