Освојили смо европско првенство у филмским фестивалима 

БЕОГРАД : Фестивал европског филма Палић награђен је у Бриселу као један од шест најбољих фестивала у Европи у области уметности и то као једини филмски фестивал, а његов директор Радослав Зеленовић истиче да им је то признање утолико драже што "европска награда долази у земљу која није чланица Европске уније".
zelenovic tanjug
Фото: Tanjug

"Освојило смо Европско првенство у филмским фестивалима", нашалио се Зеленовић, нагласивши да су почаствовани и задовољни што је њихова посвећеност европском филму током 25 година препозната и што им је уложени труд враћен на најбољи начин.

Приметио је, међутим, да је ово тренутак када треба размишљати о наредном 25. издању у чију припрему, каже, мора одмах да се крене, уз опаску да ће сада занимање оних који су их наградили бити усмерено на то како негују фестивал и како га побољшавају.

Зеленовић је подсетио да у марту истиче мандат члановима Савета фестивала и њему као директору и изразио бојазан да ће се то лоше одразити на саму организацију фестивала, јер већ у мају фестивал мора да буде спреман, а не да се у априлу и мају размишља о програму и гостима.

Он је казао да је 25. издање ФЕФ Палић повод да се позову велики аутори који су већ долазили на Палић, као што су Кен Лоуч, Никита Михалков, поменувши да се већ пет година дописују са Вимом Вендерсом у вези његовог доласка на палићки фестивал.

"Њих не можете да зовете у мају. Надам се да ће ова награда померити нешто у позитивном смислу и да нећемо доћи у ситуацију да смо ове године награђени, а наредне не успемо да организујемо фестивал бар на нивоу на коме је био претходних година", рекао је Зеленовић.

Он је додао и да је за нормално функционисање ФЕФ Палић потребно обновити протокол који је постојао пре неколико година између републике, покрајине и града о финансирању палићког фестивала, а који је пружао извесну сигурност.

Признање Асоцијације европских фестивала (Еуропеан Фестивалс Ашоциатион, ЕФА) уручено је на церемонији у Бриселу Илији Татићу, директору Отвореног универзитета (извршног продуцента фестивала) и Мирославу Могоровићу, програмском директору фестивала.

Могоровић је на данашњој конференцији за новинаре рекао да је то била церемонија на "високом дипломатском нивоу" и да је том приликом истакнута идеја да фестивали треба да промовишу европске културне вредности и да је циљ награде подстицај њиховог даљег развоја.

Татић је навео да је сер Џонатан Милс, композитор и некадашњи директор чувеног Интернационалног фестивала у Единбургу, који је председавао жиријем ЕФА, истакао је у свом обраћању истакао потребу за умрежавањем фестивала како би они креирали европску културну политику.

Татић је казао и да сви фестивали настоје да укажу на то да култура мора бити субвенционисана и потпомогнута од стране државе и да то важи и за високо развијене земље.

Током овогодишњег Фестивала европског филма Палић предложено је да мандат члановима Савета и директору буде продужен за годину дана како би организовали 25. издање, али Зеленовић каже да још увек нису добили никакво мишљење у вези тога.

Татић је прецизирао да одлуку о продужетку мандата доноси Град Суботица као оснивач фестивала и изразио наду да ће бити обезбеђени услови за реализацију наредног издања ФЕФ, да ће конкурси на републичком и покрајинском нивоу "бити правдени" према њима и да ће се увидети значај награде коју су добили.

У ширем избору за признање било је чак 715 фестивала, а у јулу палићки фестивал је ушао у избор од 26 најбољих поставши ЕФФЕ (Европа за фестивале, фестивали за Европу) лауреат, одлуком међународног жирија Асоцијације европских фестивала.

Тада је наведено да је ФЕФ Палић препознат као фестивал који посвећено негује "уметност, добар однос са заједницом и европске вредности". 

На церемонији у Бриселу пет фестивала је награђено, а један је добио почасно признање, напоменуо је Зеленовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести