Отворен Бољшој фестивал, Кустурица:Уметност је љубав

МОКРА ГОРА : Пети фестивал класичне музике “Бољшој” свечано је вечерас у Дрвенграду отворио његово оснивач Емир Кустурица поручивши да је уметност љубав.
kusturica
Фото: Tanjug

“Почетак приче о култури на Мећавнику је почетак нечега што је у супротности са црвеним тепихом и оним што он значи. Црвени тепих је био начин на који су дочекивали Агамненона после победа, а ми имамо овде ливаду и поглед на небо, све због вере да је уметност љубав”, истакао је Кустурица на хелиодрому иза своје куће у Дрвенграду где је уприличено свечано отварање фестивала.

Прослављени редитељ је истакао да млади уметници којима је “Бољшој” фестивал и посвећен и који тек почињу, треба да уђу у тај свет охрабрени љубављу.

Скренувши пажњу на љубав коју имају аматери, они који се не баве музиком из професионалних разлога, Кустурица је цитирао публицисту, музичког критичара Пецу Поповића.

“Наш цењени есејиста Пеца Поповић ми је данас рекао: Титаник су правили професионалци па је пропао, а Нојеву барку аматери. Ми овде желимо да помогнемо да се изграде музичари који ће бити комбинација једног и другог”, рекао је Кустурица, додавши да је “Бољшој” фестивал још један сан који се остварује.

Присутне је поздравио и члан Управног одбора “Гаспромњефта”Александар Дибаљ приметивши да се пету годину за редом окупљамо на прелепом месту, окружени дивном музиком и дивном природом.

“Пре шест година сам замолио Емира да смисли нешто необично, што се никад пре није десило, што ће приказати пријатељство Србије и Русије и њему је то пошло за руком”, рекао је Дибаљ, захваливши Кустурици на организовању “Бољшој” фестивала, а посебно јер је вечерас обукао сако.

На месту где је, како каже Кустурица, у Првом светском рату био ров, о чему сведоче пронађени шлемови, вечерас је наступио Симфонијски оркестар “Бољшој” предвођен диригентом Србољубом Динићем са светски признатим виолинистом, концертмајстором Лондонског симфонијског оркестра, Романом Симовићем.

У “дворишту” Кустуричине куће, обасјаном великом лоптом која наликује месецу, са погледом на планине, где обично слеће и полеће хеликоптер, вечерас су постављене столице, а било је и оних који су седели на трави и уживали у “Увертири 1812” Чајковског, 

“Концерту за виолину и оркестар бр.1” Шостаковича и “Сликама са изложбе” Мусоргског.

Ватромет нота употпунио је и прави ватромет након кога је на сцену изашао Симовић, поздрављен громогласним аплаузом.

Лепа увертира у церемонију отварања био је наступ дечјег хора “Колибри” који је под диригентском управом Љиљане Ранђеловић извео песме “Колибри”, “Татин музичар”, “Увек диван дан”, “Ноћна мора”, “Свинг бајка” и “Планета”.

Такмичарски програм “Бољшој” фестивала почео је још данас у поподневним часовима, а за Златну, Сребрну и Бронзану матрјошку надметаће се до 15. јула 60 студената и ученика средњих школа из Србије, Русије и Републике Српске.

Најбоље одабраће жири који чине директорка Школе за музичке таленте у Ћуприји Данијела Јовић, руски пијаниста Јуриј Розум и композитор и диригент Зоран Комадина.

Мастер класове држаће истакнути уметници Симовић, мецосопран Милијана Николић, виолончелиста Јустус Грим и виолинисткиња Татјана Самуил, који ће у вечерњим часовима наступати са Симфонијским оркестром “Бољшој”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести