Отворен Осми пијано меморијал „Исидор Бајић”

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић синоћ је у новосадској Синагоги званично отворио 8. пиано

 меморијал „Исидор Бајић“, који се у Новом Саду одржава од 3. до 9. децембра.

Поздрављајући учеснике, секретар Штаткић је рекао да музика јесте задовољство и радост у креативној „игри“ субјективног разумевања живота, природних закономерности ослушкиваних кроз филтер унутрашње перосналне емотивности и свеукупног вокабулара звучне симболике.
– Уметник ствара у друштвеном амбијенту, односно у простору уметничке интервенције неометаног деловања и исказивања идеја безусловно и без ограничења било које врсте – додао је професор Штаткић.

– Он има изграђен осећај мере, моралну и етичку свест и све то користи за грађење чисте уметничке идеје. Уметност је свакако трагање за истином, а на овом меморијалу ћемо чути и видети музичко стваралаштво и интерперетацију високим уметничким средствима и зналачким креативним захватом, као потврде талента и креативне снаге, испуњене поруком љубави и радости. Зато уз жељу да у томе уживате, у славу мизике отварам 8. меморијал „Исидор Бајић”.

Меморијал је почео гала концертом Војвођанског симфонијског оркестра, под диригентским вођством Александра Којића, са солистом Евгенијем Стародупцевом (Русија), лауреатом једног од претходних меморијала. Извођена су дела Александре Степановић, Беџиха Сметане и Сергеја Рахмањинова.

Овогодишња смотра окупила је младе уметнике из 26 земаља: Ирске, Македоније, Италије, Велике Британије, Русије, Кине, Аустрије, Казахстана, Украјине, Јерменије, Француске, Тајвана, Холандије, Словеније, САД, Израела, Јапана, Немачке, Републике Кореје, Чешке, Швајцарске, Чилеа, Хрватске, Румуније, Мађарске и Србије.

Е. К.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести