Отворена изложба Соба Леонида Шејке

БЕОГРАД: Академик Матија Бећковић отворио је изложбу "Соба Леонида Шејке" у београдској Галерији "Уроборос", поводом осамдесет и пет година од рођења великог уметника и теоретичара уметности у организацији фондације ,"Плаво". 
Matija Beckovic Lucic.jpg
Фото: Дневник (Б.Лучић)

У великој гужви која је подсећала београдске журке крајем осамдесетих година прошлог века нашло се много познатих лица као што су Бисера Велетанлић или Коста Бунишевац.

Аутор поставке Владимир Васић определио се за 63 дела насталих у периоду 1954-1969 из којих се може стећи увид у стваралашто уметника, а новим читањем и сагледавањем препознати његов визионарски поглед на свет прожет филозофско естетском утемељеношћу.

За ову прилику су слике, објекти и цртежи позајмљени из приватних колекција, а већина дела ће бити поново пред публик ом након више од четири деценије. Фондација "Плаво", коју чине креативни и организациони тим некадашње Галерије Хеџалаб, у време трајања изложбе припрема и предавање за студенте о значају дела овог авангардног уметника. 

Цела поставка биће забележена и документована кратким десетоминутним флмом. Изложбу прати каталог са текстовима Дејана Ђорића, Миодрага Б. Протића и Бранка Кукића и репродукцијама свих експоната. 

Цео пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести