Отворена обновљена кућа Бранка Ћопића у Хашанима

БАЊАЛУКА: Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас, на свечаности поводом отварања обновљене куће Бранка Ћопића у Хашанима код Крупе на Уни, да дело познатог писца, који је човек Крајине и српског народа, треба додатно приближити генерацијама које долазе.
1
Фото: Tanjug
Додик је рекао да је о Ћопићу све речено, али да ће се радити све што до сада није било урађено.
 
"Сигурно једна најважнија ствар је да Ћопића и његова велика дјела приближимо генерацијама које долазе, младима који читају и који се васпитавају. Биће прилике да долазећи у Хашане можда и разумијемо зашто је то све Ћопићево било тако лијепо написано, да је требало да се роди само један дјечак овдје који ће касније израсти у великог писца и да то само склопи да се ми у будућности тиме бавимо", рекао је Додик, преносе Независне.
 
Како је саопштило Министарство просвете и културе Републике Српске, ресорна министарка Наталија Тривић је истакла да је велико задовољство присуствовати завршетку радова на аутентичној реплици куће Бранка Ћопића и напоменула је да ће кућа Бранка Ћопића бити интерактивни музеј у коме ће учити ђаци Републике Српске, ђаци из Србије али и они који долазе из иностранства.
 
"Завршетком реплике родне куће Ћопића ми смо заокружили прву културну руту која ће повезивати Хашане, Козару и Стричиће и на тај начин ћемо повезати Ћопића, Кочића и Куленовића и понудити још један не само културни, већ и турустички садржај за све оне који долазе у Републику Српску", рекла је Тривић.
 
Пројекат обнове куће Бранка Ћопића реализовало је Министарство просвете и културе Републике Српске и део је политике и стратешких праваца културног развоја за период до 2022. године.
 
Изградња аутентичне реплике куће у Хашанима део је пројекта ревитализације Ћопићевог родног мјеста и изградње Спомен-подручја "Башта сљезове боје".
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести