Палићки фестивал међу 26 најбољих у Европи

ПАЛИЋ: Фестивал европског филма Палић нашао се међу 26 најбољих фестивала у Европи који имају етикету ЕФФЕ (Еуропе фор фестивалс, фестивалс фор Еуропе), коју додељује Асоцијација европских фестивала и то као једини из региона.
palic filsmki festival
Фото: ФЕФ Палић

Та вест је стигла неколико минута пре данашње конференције за новинаре на којој су представници Дирекције фестивала резимирали овогодишње 24. издање палићке манифестације.

Фестивал европског филма Палић се тако нашао међу 26 манифестација одабраних од стране жирија Ашоцијације европских фестивала од 715 колико их носи етикету ЕФФЕ.

Поред палићког фестивала ту су и манифестације из Ирске, Немачке, Италије, Шпаније, Грчке, Словачке, Кипра, Велике Британије, Мађарске, Данске, Португала, Пољске, Украјине, Бугарске, Француске, Естоније, Грузије, Чешке, Холандије.

Етикета ЕФФЕ је признање за изузетне фестивале посвећене уметности, заједници и Европи, а жири је одабрао 26 фестивала који се издвајају својим изузетним радом, квалитетом, посвећеношћу и утицајем.

Одабрани фестивали такмичиће се за награде ЕФФЕ, а победник ће бити проглашен 18. септембра у Бриселу.

Павел Потороцин (Пањел Потороцзyн), председавајући последњег састанка ЕФФЕ жирија, истакао је да одабраних 26 фестивала представљају репрезентативан примерак манифестација које носе ЕФФЕ етикету, а која покрива чак 39 земаља.

Он је у саопштењу, достављеном организаторима палићког фестивала, навео да избор од 26 ЕФФЕ лауреата указује на разноврсност и богатство фестивала Европе, а притом их одликује и снажан социјални ангажман.

У међународном жирију били су композитор и директор Единбуршког међународног фестивала Џонатан Милс (председник), Тамара Бругеман (Њондерфеел - Холандија), Питер Флоренс (Хаy фестивал - Велика Британија), Кенг Сен Онг (Интернационални фестивал уметности Сингапур), Харис Пашовић (Еаст Вест Центре Сарајево), Павел Потороцин (Университет СЊПС у Варшави), Ренато Кваглиа (ФОЉУС Фондација - Италија), Ирене Роси (Цоулеур Цафе - Белгија), Фрусина Сзеп (Лоллапалооза Берлин и Yоуропе - Мађарска).

Извршни продуцент Фестивала европског филма Палић Илија Татић рекао је на конференцији за новинаре да су и ове године приказали добре филмове, угостили филмске ствараоце који су подстакли културну размену, а публика која је испуњавала Летњу позорницу сваке вечери најбољи је показатељ колико је палићки фестивал драгоцен.

Директор фестивала Радослав Зеленовић рекао је да Савету и онима који воде Фестивал европског филма Палић у марту следеће године истиче мандат, а да већ у септембру ове године почињу да припремају 25. издање.

Зеленовић је казао да постоји идеја да се Савету продужи мандат за годину дана како би реализовали 25. издање фестивала, али и додао да није велики оптимиста да ће се то и десити.

“Ко год буде радио следећи 25. Фестивал европског филма, остављамо добре темеље”, поручио је Зеленовић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести