Панаотовић са Татјаном Атељевић: Јачати везе Србије и Црне Горе

Културни центар Новог Сада угостио је Татјану Атељевић, директорку ЈУК Херцег Фест, једне од кровних херцегновских институција културе. У име вишегодишње, а и потоње сарадње, уприличен је састанак ком су поред гошће присуствовали директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, помоћница директора Сунчица Марковић, сарадник Културног центра Мирза Авдић и финансијска аналитичарка за односе са иностранством Александра Спасојевић.
2
Фото: КЦ НС

Теме састанка кретале су се од актуелних културних питања до резимеа пређашњих веза, гостовања и заједничких пројеката, из чега је изведен закључак, према речима директорке Атељевић, о неопходности сарадње са Србијом и значају узајамних посета. Такође, директорка је истакла да Културни центар Новог Сада представља узорни пример институције од које се може много научити, нарочито нагласивши квалитет културног, уметничког и трибинског програма, попут оног који се емитује на Јутјуб каналу и доступан је широј публици.

Поред добродошлице, директор Бојан Панаотовић изразио је част и задовољство услед чињенице да раније потписан уговор о сарадњи са ЈУК Херцег Фест „није само формалност и потпис на папируˮ, него знак „отвореног срцаˮ, те да отпочету сарадњу треба продубљивати конкретним пројектима. Наиме, као један од могућих предлога размотрено је гостовање предавача Културног центра Новог Сада у Црној Гори, конкретније у Кући Ива Андрића у Херцег Новом, што је „изузетна идеја и начин да се у едукативном маниру обратимо грађанимаˮ, како је рекао директор Панаотовић и додао да се у том случају може рачунати на апсолутну подршку новосадског Културног центра, како на нивоу садржаја, тако и организационо и материјално. Уз ове предлоге истакнуто је да расположење за будуће заједничке пројекте важи у оба смера и да је Нови Сад „отворених вратаˮ за херцегновске идеје и гостовања.

На трагу реченог, вишегодишњи представници културног контакта између ова два града, Сунчица Марковић и Мирза Авдић, подсетили су на неке досадашње успешне пројекте, попут Антићевих дана и бројних ликовних колонија, чиме је осигурано плодно тле за припрему нових програма који се из Новог Сада могу понудити. Директорка Атељевић изразила је захвалност и указала на ваљану основаност новосадске победе и освајања престижне титуле Европске престонице културе. Предочене су и неке манифестације у Херцег Новом, попут предстојећих Дана мимозе, али и планираних Дана Новог Сада, те је Новосађанима упућен срдачан позив да Херцег Нови посете и ван сезоне. Надовезавши се на речено, директор Панаотовић нагласио је неупитну блискост Србије и Црне Горе, па је и лично позвао грађане да одморе и путовања усмере на овако културно и, свакако, језички сродне средине, какав је и Херцег Нови, сетивши се успут да дода драгу опаску коју је раније чуо: „на Малдивима јесте лепше, али у Црној Гори је и боље и занимљивијеˮ.

Упркос превасходном бављењу темама културне природе, за крај састанка директор Панаотовић оставио је речи свесрдне подршке грађанима Црне Горе у борби за слободу и коначно ослобађање од аутократског режима, што указује и личним примером посредством текстова ангажованог карактера, закључивши да се на крају, како је искуство и земље Србије показало, „воља грађана мора признатиˮ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести