Паоло Виљалуна: Емир је за нас идол

МОКРА ГОРА: Филипински редитељ Паоло Виљалуна, чији се филм “Рикша”, награђен Златним пехаром на Шангајском филмском фестивалу, приказује у програму “Савремене тенденције” 11. Кустендорфа, каже да је за њих Емир Кустурица идол и икона.
1
Фото: Tanjug

“Прошле године је на Кустендорфу био филипински редитељ Лав Дијаз и рекао ми је да је забавно овде и онда ме позвао Емир. У Манили имамо лош сигнал и требало ми је мало времена да схватим да је то Емир. Морате да схватите да је за нас Емир идол. Освојио је Златну палму што је најважније признање у кинематографији. Помислио сам, да ли је то заиста Емир”, рекао је Виљалуна Тањугу видљиво одушевљен и почаствован што је гост “Кустендорфа”.

Прво што каже свим филмским ствараоцима јесте да буду искрени према себи и верни себи.

“Видимо да су редитељи сада нове рокенроле звезде. Већина су ту више због славе, него да испричају причу. Када улазиш у кинематографију, мораш да будеш свестан да то није лако и зато говоримо независним ауторима да буду искрени према себи. Само тако можеш бити искрен у својој причи”, истакао је Виљалуна.

Он је нагласио да је дељење своје приче велика моћ.

Виљалуна се сматра припадником филипинског новог таласа, који је нарочито допринео да независни филмови снимљени дигиталном техником добију своје место у националној кинематографији и на међународним фестивалима.

“Моји филмови су веома филозофски. Ми смо земља трећег света, врло смо сиромашни и веома смо религизони. Углавном се ослањамо више на Бога него на тежак рад и моји филмови говоре о идентитету и тешком раду, о религији, животу и смрти”, рекао је Виљалуна.

У сарадњи са аниматорком и редитељком Елен Рамос 2005. је започео “Љубавну трилогију”, којом истражује мрачне нијансе романтичних односа.

“Илузије” су 2006. награђене на фестивалу у Пусану, “Робијаш” је био први филипински филм приказан у главном програму фестивала у Монтраелу и Солуну, док је “Бескрајно збогом” награђен на Међународном филмском фестивалу Сохо у Њујорку.

Са Патрицијом Евагелистом, новинарком, писцем и продуцентом, почео је 2010. снимање документарне серије “Стоyлине”. 

Нада се да ће снимати наставак класика филипинске кинематографије који је Лино Брока режирао пре 40 година.

“Власник ауторских права и уједно главни глумац ме је питао да ли би хтео да радим наставак тако да сада држим палчеве да ће до тога и доћи”, рекао је Виљалуна.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести