Почео Кустендорф класик, Башмет на отварању

ДРВЕНГРАД: Седми фестивал руске музике "Кустендорф класик" почео је данас у Дрвенграду такмичењем младих музичара, а велику пажњу медија привукао је долазак познатог руског виолисте Јурија Башмета који ће концертом са Симфонијским оркестром "Кустендорф" и извођењем Берлиозове симфоније "Харолд у Италији" отворити фестивал.
drvengrad
Фото: Youtube Printscreen/RTV

У такмичарском програму представиће се 50 младих музичара са академија и из музичких школа из Србије, Републике Српске, Кине и Немачке, а виолиниста и селектор Дејан Спаравало каже да су ове године пријавио рекордан број солиста што показује да се фестивал етаблирао.

"До последњег дана имам велику бојазан зато што се у раскораку између краја школске године средњих музичиких школа и академија створио вакум и деси се да до дан и по пред затварање конкурса буде пет пријава и онда крену пријаве као да их је неко истоварио из камиона. Тако да се ове године пријавио већи број људи него уобичајно и чини ми се да је и квалитет бољи", рекао је Спаравало Тањугу.

Ове године, иначе, на фестивалу доминирају пијанисти.

"Једне године смо имали јако пуно флаута и вокалних солиста, прошле године јако пуно виолиниста, а сада имамо много пијаниста", приметио је Спаравало.

Поред такмичара из Србије, Републике Српске и Русије, ове године млади музичари долазе и из Кине и Немачке.

"Фестивал се шири и нама је била идеја да то постане међународни фестивал, али проблем су смештајни капацитети који још увек нису довољно велики. Конкурс би морали да отварамо много раније, јер се музичари из Аустрије, Швајцарске, Немачке, Кине, Енглеске стално интересују током године и ја бих био најсретнији да овде направимо српски Вербије", казао је Спаравало и додао да преговарају да следеће године доведу још значајнија имена и направе шаренолик програм.

Каже да су велики уметници понекад скептични када их позову да наступе у Дрвенграду.

"Постоје људи који су као нешто чули, али не знају тачно шта је то, па где је Србија, па није Београд, а где је Мокра гора, никад чули. Главни клик је довести их у Дрвенград, а онда сваке године долазе", објашњава Спаравало. 

Он је изразио задовољство вечерњим програмом фестивала који од ове године носи назив "Кустендорф класик", те ће тако вечерас Јуриј Башмет свирати "Харолда у Италији", док ће Симфонијски оркестар "Кустендорф" извести "Посвећење пролећа" Игора Стравинског.

Другог дана Симфонијски оркестар изводи "Ноћ на голом брду" Мусоргског, пијаниста Александар Маџар "Концерт за клавир и оркестар бр. 1" Чајковског, а баритон Василеј Герело ће извести избор руских арија, романси и наполитанских песама.

Трећег дана фестивал ће затворити концерт виолончелисте Нарека Хакназарјана, народног уметника Јерменије, виолинисте Хачатура Алмазјана и баритона Ефима Заваљног, као и "Крагујевчког певачког друштва" у пратњи Јужносахалинског симфонијског оркестра, под диригентском палицом Тиграна Хакназарјана.

О даљим циљевима Спаравало каже да би волео да фестивал траје пет дана, да прошире смештајне капацитете како би угостили још више младих музичара, да салу "Проклета авлија" опреме аукустички тако да постане концертна дворана.

"Пошто је ово фестивал на трагу филмског ''Кустендорфа'', нема правила, црвеног тепиха, сви пију кафу заједно - и Башмент и студент прве године. Пошто нико није недодирљив, онда је то клинцима супер и могу да виде своје идоле на метар од себе и ако наставимо тим путем, све ће бити у реду", казао је Спаравало.

Сутра ће у оквиру ревијалног програма бити изведена савремена опера Микаела Таривердијева "Очекивање" у режији Владана Цхурковића и под диригентском управом Марије Стајић у којој учествују студенти Факултета музичке уметности.

"Немамо довољно велику дворану да бисмо могли да направимо већу оперску продукцију, али смо у Вишеграду надомак идеје да се направи позориште. Ако се то деси, врло лако можемо један вечерњи програм да изместимо и да цео фестивал оде на излет у Вишеград", навео је Спаравало.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести