Померање театарских граница

Сваки 25. новембар, па тако и овај, има посебно значење за Талијине посвећенике у Сомбору, пошто је управо на тај дан, још претпрошлог века, први пут одиграна представа у тада нетом подигнутој згради овдашњег театра.

Ипак, вечерас (петак) ће Сомборци и њихови гости имати додатни разлог за славље, које ће бити обележено свечаном академијом поводом 70 година професионалног рада Народног позоришта Сомбор и 134 године од оснивања Позоришта. На свечаности, којом ће се обележити Дан позоришта, биће промовисана монографија „Седамдесет година професионалног позоришта”, а посетиоци ће имати прилику да погледају и изложбу плаката из архиве Народног позоришта Сомбор у фоајеу театра.

А све је почело још 1879. године када је Деоничарско друштво сомборског позоришта, које су чинили виђенији грађани овдашњи, и то сва три верска закона, обелоданили своју иницијативу за изградњу театарске куће. На реализацију велике идеје није се дуго чекало, па је тако прва представа у новосаграђеном здању позоришта у Сомбору одржана 25. новембра 1882. Следећих шест и по деценија, даске које живот значе пружале су задовољство гледаоцима, али и сигурну луку глумачким трупама, с тим да је једини стално запослен био бине-мајстор. Након Другог светског рата, тачније 1946, формира се професионални ансамбл, који шест година након свог настанка добија и садашњи назив, Народно позориште Сомбор.

За претходних седам деценија овдашњи ансамбл је изнедрио више од 500 премијера, од којих су многе представљале померање граница у позоришном изразу, чему су допринели и такве редитељске величине као што су Мата Милошевић, Марко Фотез, Јован Путник, Славољуб Стефановић Раваси, Љубомир Драшкић, Дејан Мијач, Паоло Мађели, Вида Огњеновић, Димитрије Јовановић, Стево Жигон, Петар Вечек, Зоран Ратковић, Љубиша Ристић, Егон Савин, Љубослав Мајера, Радослав Миленковић, Јагош Марковић, Душан Петровић, Кокан Младеновић, Горчин Стојановић, Борис Лијешевић, Андраш Урбан...

На Великој и Малој сцени (Студио 99) извођени су најзначајнији домаћи и светски позоришни класици, али је као константа рада ансамбла сомборског Народног позоришта опстајала и једнака посвећеност новој и авангардној драмској литератури. Познаваоци прилика као једну од значајних карактеристика сомборског театра наводе и чињеницу да је овај
колектив, као ретко који на простору целог јужнословенског културног простора, био лишен већих турбуленција у избору својих челних људи, па је тако за 70  година свега њих осморо могло да се похвали звањем управника сомборског Народног позоришта. Низ театарских визионара започет је Јосипом Јасеновићем, легендарним Николом-Пецом Петровићем и Божом Деспотовићем, настављен Мирјаном Марковиновић и Миливојем Млађеновићем, да би у новом миленијуму на његовом челу стајали Срђан Алексић, Биљана Кескеновић и актуелни управник Михајло Несторовић. 

М. Миљеновић

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести